12% van de Nederlanders zonder reisverzekering naar het buitenland

Zonder reisverzekering naar het buitenlandHet lijkt heel logisch: een vakantie naar het buitenland, daar bereid je je goed op voor. En bij een goede voorbereiding hoort een goede reisverzekering, althans dat zou je denken. Toch zijn er in 2013 veel mensen zonder verzekering naar het buitenland gegaan. Van de 17 miljoen buitenlandse reizen die Nederlanders vorig jaar maakten was er in twaalf procent van de gevallen geen sprake van een afgesloten reisverzekering. De cijfers die naar voren komen uit een onderzoek van NBTC-NIPO zijn schokkend. Als er iets fout gaat tijdens een buitenlandse reis kunnen de kosten namelijk enorm oplopen.

Zonder reisverzekering naar het buitenland

Hoewel in veel Europese landen de kosten voor een medische behandeling redelijk vergelijkbaar zijn met de kosten in Nederland kan je toch een behoorlijke rekening verwachten als je niet goed verzekerd bent. In Frankrijk bijvoorbeeld wordt 80 procent van een medische behandeling gedekt, de overige 20 procent mag je zelf ophoesten. Bij een ziekenhuisopname gaat dit al snel om vele tientallen duizenden euro’s. Als je een reisverzekering met medische dekking hebt afgesloten wordt de resterende 20 procent door de reisverzekering vergoed.

Medische kosten buiten Europa

Voor reizigers die op vakantie gaan buiten Europa is een reisverzekering met medische dekking al helemaal geen overbodige luxe. In landen die niet in Noordwest-Europa liggen zijn de kosten voor een medische behandeling vaak nog veel hoger dan dat we in Nederland gewend zijn. Een medische behandeling in Thailand kost tot wel vijf keer meer dan een behandeling in Nederland. De verenigde Staten spannen wat dat betreft de kroon: de medische kosten zijn vaak tot wel 10(!) keer hoger dan in Nederland. Vooral de kosten van een repatriëring (een medische terugvlucht naar Nederland) kunnen extreem hoog uitvallen. Vaak moet er in zo’n geval namelijk een arts uit Nederland worden overgevlogen die het slachtoffer begeleidt.

Pechhulp vaak ook niet standaard

Bij het afsluiten van een reisverzekering is het erg verstandig om ook goed te kijken naar de dekking van pechhulp. Als je met pech langs de kant van de weg komt te staan kan dat een duur geintje worden. Pechhulp is namelijk niet in alle gevallen standaard gedekt. Daardoor kan het voorkomen dat het lastig is om direct geholpen te worden. Soms wordt er bij pechhulp in het buitenland ook geëist dat er direct (contant) wordt betaald. Het afsluiten van een goede reisverzekering voorkomt dit soort narigheid en zorgt voor een meer ontspannen vakantie.