Aanrijding met andere automobilist vaakst oorzaak schade

Leestijd: 2 minuten

Dat een goede autoverzekering geen overbodige luxe is weet elke automobilist. Bent u met uw auto onderweg dan komt het waarschijnlijk geregeld voor dat u medeweggebruikers (vaak in gezelschap van politie) tegenkomt die helaas een beroep moeten doen op hun autoverzekering omdat er onderweg schade aan de auto is ontstaan.
Die schade kan natuurlijk allerlei verschillende oorzaken hebben, en het is eigenlijk best eens interessant om te bekijken welke soorten schade nu in de top tien van schadeoorzaken staan. Dat hoeven we gelukkig zelf niet meer te doen, want daarvoor kunnen we gebruik maken van de cijfers die schadeherstelnetwerk A.A.S. heeft verzameld.

Nr.1: aanrijding met ander voertuig

Zoals misschien wel enigszins te verwachten is staat bovenaan de lijst met schadeoorzaken een aanrijding met een andere auto. Afhankelijk van de veroorzaker wordt de schade in zo’n geval door de verzekeraar gedekt. Bent u betrokken bij een dergelijke aanrijding en bent u de schuldige aan de botsing, dan is het te hopen dat u niet slechts WA-verzekerd bent wanneer u schade aan uw eigen auto hebt.

De schade die u veroorzaakt aan uw medeweggebruiker wordt overigens wel altijd gedekt dankzij de WA-verzekering. Alleen wanneer u allrisk verzekerd bent wordt ook de schade aan uw eigen voertuig vergoed. Bent u niet de veroorzaker, maar ligt de schuld bij de tegenpartij dan wordt uw schade gedekt door de verzekering van deze wederpartij.

Nr. 2 en 3: problemen op de weg

Ook wanneer er geen andere auto’s in de buurt zijn komt het regelmatig voor dat er schade aan uw auto kan ontstaan. Dit heeft dan te maken met ofwel de staat van de weg, ofwel onoplettendheid van de bestuurder. de oorzaak die als nummer twee op de lijst van schadeveroorzakers staat is namelijk een aanrijding met een verkeersbord, een paaltje of een verkeersheuvel. Nummer drie is steenslag. Rijdt u te hard over een slecht wegdek met grind, dan is het opspattend gesteente een echte ‘killer’; althans voor wat betreft uw lak en uw ruiten.

Aanrijdingen met medeweggebruikers of dieren

Een ongeval dat veel schade veroorzaakt, daar hoeft niet altijd een andere auto bij betrokken te zijn. op plek vijf in de top tien vinden we schade die veroorzaakt wordt door een aanrijding met een voetganger of een fietser. Ook aanrijdingen met dieren (bijvoorbeeld overstekend wild) komen in de top tien van schadeveroorzakers voor, namelijk op plek acht. In beide genoemde soorten aanrijdingen is er in elk geval nog sprake van een ongeval. Soms wordt schade echter ook moedwillig veroorzaakt. Op de vierde plek in de top tien staat namelijk schade veroorzaakt door vandalisme.

Het weer

Om de top tien van schadeoorzaken compleet te maken moeten we naar het weer kijken. Op nummer zes staat schade veroorzaakt door storm, direct gevolg door schade door hagel op nummer zeven. Om de top tien vol te maken sluiten we af met glasbreuk. Deze schade wordt meestal veroorzaakt door temperatuurschommelingen.

4.6/59 ratings