Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Waarom aansprakelijkheidsverzekering vergelijken? Een ongeluk zit in een klein hoekje, dat is een uitdrukking die bijna iedereen wel kent. Dat er een grote kern van waarheid in deze opmerking zit zal ook vrijwel iedereen kunnen beamen. Maar wat doe je als er door jouw schuld schade ontstaat aan een persoon (letselschade) of een zaak (zaakschade)? Je zal in dat geval vaak verantwoordelijk worden gehouden voor het vergoeden van de schade, en dat kan een aardige bom duiten kosten. Hoe voorkom je in zulke gevallen dat je een grote financiële tegenvaller te verwerken krijgt? De meest logische manier om de risico’s in te perken is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering.

Over deze vergelijking

Deze verzekering is niet verplicht, maar het kan wel een hoop ongemak schelen als je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit. Overigens is een aansprakelijkheidsverzekering niet hetzelfde als de WA-verzekering. De WA-verzekering is namelijk een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering die wel verplicht is voor eigenaren van auto’s en motoren. Voordat je deze verzekering afsluiten is aansprakelijkheidsverzekering vergelijken verstandig om zo de juiste verzekering te vinden.

De dekking van een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Wanneer je na het aansprakelijkheidsverzekering vergelijken een aansprakelijkheidsverzekering afsluit ben je verzekerd tegen schade die je per ongeluk aan een ander, of aan de bezittingen van een ander toebrengt. Dit betekent dus dat deze verzekering geen schade dekt die je opzettelijk toebrengt. Vandalisme wordt dus nooit gedekt. Naast degene die de verzekering afsluit vallen er meestal nog enkele personen onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering.

Ben je bijvoorbeeld getrouwd of ben je een geregistreerd partnerschap aangegaan dan is je echtgenoot (m/v) of je partner ook verzekerd. Een andere groep personen die onder de verzekering vallen zijn je kinderen wanneer ze minderjarig zijn; kinderen onder de 18 jaar oud dus. Let hier bij het aansprakelijkheidsverzekering vergelijken op.

Ook meerderjarige kinderen kunnen onder de dekking van de verzekering vallen, maar alleen als ze bij je inwonen of uitwonend zijn in verband met een studie in een andere stad.

Wonen er verder nog familieleden in huis dan zijn zij ook verzekerd evenals logés die bij jou op bezoek zijn.. Let wel op, het gaat hierbij uitdrukkelijk om een aansprakelijkheidsverzekering in gezinsverband. Kies je tijdens het aansprakelijkheidsverzekering vergelijken voor een alleenstaandendekking dan ben jij als enige samen met je logés verzekerd.

Kies je tijdens het aansprakelijkheidsverzekering vergelijken wel voor een verzekering in gezinsverband dan moet je altijd je verzekeraar informeren als er gezinsuitbreiding (geboorte) plaatsvindt. Dit klinkt logisch, maar wordt door veel mensen vergeten.

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt niet alles

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken via Goedverzekerd.net

Hoewel je je met een aansprakelijkheidsverzekering een stuk veiliger kunt voelen zijn er bepaalde zaken die niet door deze verzekering worden gedekt. Rijd je bijvoorbeeld met je auto een andere weggebruiker aan dan zal de schade niet door de aansprakelijkheidsverzekering worden gedekt. Overigens is dat niet zo vreemd omdat er in dit geval al een andere (wettelijk verplichte) verzekering is waardoor de schade wordt vergoed, de WA-verzekering.

Een ander geval waarbij je niet zoveel aan de aansprakelijkheidsverzekering hebt is wanneer je schade veroorzaakt aan iemand die op jouw polis is meeverzekerd. Een voorbeeld hiervan is je vrouw of man.

Stel dat je de fiets van diegene beschadigd, dan zal je de schade zelf moeten vergoeden. Schade die opzettelijk wordt veroorzaakt is sowieso nooit gedekt, maar let op: dit geldt ook in het geval van groepsaansprakelijkheid.

Bevind jij je in een groep die schade veroorzaakt, dan ben jij medeverantwoordelijk zonder dat je wat aan je aansprakelijkheidsverzekering hebt.

De dekking kan per verzekeraar verschillen

Wanneer je een aansprakelijkheidsverzekering overweegt af te sluiten zal je bij het aansprakelijkheidsverzekering vergelijken onder meer naar de hoogte van de premie kijken. Die zegt echter niet alles. Zoals bij elke verzekering is het belangrijk om de voorwaarden goed door te kijken omdat deze per verzekeraar kunnen verschillen.

Ook het bedrag dat maximaal wordt uitgekeerd is niet bij elke verzekeraar even hoog. Een voorbeeld van de verschillen tussen verzekeraars zie je heel goed als je een specifieke casus voor ogen neemt, in dit geval schade die ontstaat tijdens het sporten.

Stel een voetballer raakt tijdens het uitverdedigen van de bal een toeschouwer, dan is hij wettelijk gezien niet aansprakelijk voor de schade omdat in de wet een uitzondering wordt gemaakt voor ‘sport- en spelsituaties’. Er zijn echter een aantal aanbieders van aansprakelijkheidsverzekeringen die in dat geval toch uitbetalen.

Voorbeelden hiervan zijn ANWB, Aegon en Interpolis. De reden dat zij wel uitbetalen en enkele concurrenten niet heeft te maken met een zogenaamde sport- en spelclausule die de uitbetalende verzekeraars in hun voorwaarden hebben opgenomen.

Morele dilemma’s: vriendendiensten en geleende spullen

Er zijn van die gevallen waarbij je per ongeluk schade veroorzaakt, maar juridisch gezien niet aansprakelijk bent voor de schade. Dit kan voorkomen wanneer je iemand helpt, bijvoorbeeld met verhuizen, de zogenaamde vriendendienst. Stel dat jij tijdens het verhuizen per ongeluk een beeld, of schilderij omkegelt dan heeft je vriend die eigenaar is pech, want als ‘opdrachtgever’ van de verhuizing is hij wettelijk aansprakelijk.

Toch voel jij je waarschijnlijk vervelend omdat jij degene bent die de schade heeft veroorzaakt. Een aantal verzekeraars voelen met je mee en hebben de ‘vriendendienstclausule’ opgesteld.

Hierbij wordt schade die ontstaat tijdens het uitvoeren van een vriendendienst alsnog vergoed.

Een soortgelijk geval kan zich voordoen als je iets hebt geleend, dat vervolgens tijdens de leenperiode kapot gaat. Juridisch gezien ben je niet aansprakelijk, maar zo voelt het moreel gezien wel. De opzichtclausule keert de schade dan alsnog uit. Een belangrijke clausule dus om tijdens het aansprakelijkheidsverzekering vergelijken rekening mee te houden.

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken is altijd verstandig om te doen en voor een relatief laag premiebedrag per maand kun je je met deze verzekering indekken tegen veel onverwachtse problemen in het dagelijks leven.

4.3/515 ratings