Bekendmaking van premiebedrag door DSW is goede indicatie

DSW zorgverzekeringVeel mensen vragen zich terecht al een tijdje af hoe de hoogte van de basispremie van de zorgverzekering voor het komende jaar uit zal vallen. Daar is op 23 september 2014 weer iets meer helderheid over ontstaan. Het lijkt erop dat de meeste verzekeraars hun premie voor de basisverzekering niet zullen verhogen. Dit blijkt uit de bekendmaking die de zorgverzekeraar DSW op die dag heeft gedaan over de hoogte van de zorgpremie voor 2015.

DSW geldt de laatste jaren als goede indicatie voor de markt

Dat DSW, een relatief kleine zorgverzekeraar uit Schiedam, als eerste met de premiebedragen voor 2015 op de proppen komt is niet onverwacht. Ook in de voorgaande jaren was dit al het geval. Op basis van de informatie van DSW is een goede schatting te maken over de hoogte van de premie die de andere (grotere) zorgverzekeraars zullen vragen. Concurrenten van DSW willen zich namelijk graag spiegelen aan deze zorgverzekeraar, en zeker niet fors boven de prijs gaan zitten.

DSW weerlegt aankondiging van het ministerie

Dat DSW de premie van de basisverzekering niet verhoogt is opvallend te noemen. Met name omdat het ministerie van Volksgezondheid op Prinsjesdag nog meldde dat de premie in 2015 wel degelijk omhoog zou gaan. Volgens het ministerie zouden consumenten in 2015 gemiddeld tien euro per maand meer kwijt zijn aan hun basiszorgverzekering dan in 2014. DSW meldt dat zij van mening is dat de inschatting van het ministerie van Volksgezondheid gebaseerd is op een aantal foutieve aannames waardoor de kosten van de verzekering onterecht onnodig hoog worden ingeschat.

Aanvullende verzekeringen in 2015

Na de aankondigingen van DSW gaan de meeste vergelijkingssites voor zorgverzekeringen er van uit dat naast de basispremie ook de meeste aanvullende zorgverzekeringen in 2015 niet duurder worden. DSW gaf wat dat betreft een mooie voorzet door ook de hoogte van de premies voor aanvullende zorgverzekeringen voor volgend jaar niet te verhogen. De meeste analisten vertrouwen hierbij op de marktwerking in de zorg die er voor moet zorgen dat de verschillende zorgverzekeraars dezelfde trend als hun concurrenten moeten volgen om er voor te zorgen dat hun klanten tevreden blijven en niet, zodra het kan, overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

De hoogte van de premies bij andere verzekeraars

Zoals gezegd is de verwachting dat de standaard die DSW heeft gezet gevolgd gaat worden door de overige zorgverzekeraars. 100 procent zeker is dit echter nog niet omdat de meeste verzekeraars nog even wachten met het naar buiten brengen van de hoogte van de premies voor volgend jaar. In de loop van de herfst wordt hier meer duidelijkheid over geschapen als steeds meer verzekeraars de bedragen bekend zullen maken.