Bent u verzekerd tegen vuurwerkschade?

Leestijd: 2 minuten

De tijd rond oud en nieuw is meestal een tijd van gezelligheid en feest met familie. Toch kan het gebeuren dat u het nieuwe jaar met een fikse kater begint, en dan hoeft dat nog niet eens door de drank te komen. Wie oud en nieuw zegt, zegt namelijk vuurwerk. Vuurwerk is erg mooi, en veel mensen vinden het leuk om één keer in het jaar eens te testen hoe hard ze kunnen knallen, maar vuurwerk blijft explosief en dus kunnen er ongelukken mee gebeuren. Uiteraard is schade aan de ogen of één van de ledematen zo ongeveer het ergste dat je kunt bedenken, dus hopelijk let iedereen goed op, maar vuurwerk kan ook schade aan uw eigendommen veroorzaken. En hoe zit het dan met de verzekering? De eerste tip is om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor het geval u degene bent die schade veroorzaakt.

Vuurwerk en de opstalverzekering

Wanneer er schade ontstaat aan uw woning is het prettig om een opstalverzekering te hebben. Een opstalverzekering verzekerd u tegen brand, dus wanneer uw huis in lichterlaaie staat met dank aan vuurwerk bent u verzekerd. Toch kan er ook schade ontstaan die niet gedekt wordt. Schroeiplekken en smeltplekken veroorzaakt door vuurwerk worden vaak niet gedekt door een standaard opstalverzekering. Hetzelfde geldt voor schade door ontploffing. Wilt u goed verzekerd zijn dan is een extra uitgebreide opstalverzekering aan te raden.

Vuurwerk en de inboedelverzekering

Wanneer er schade ontstaat aan uw eigendommen en die schade is veroorzaakt door vuurwerk dan zal in de meeste gevallen de inboedelverzekering de schade dekken. Een uitzondering is schade die veroorzaakt is door trillingen.

Dit lijkt misschien een vreemde vorm van schade, maar wanneer één van uw buren een nitraatbom laat ontploffen (overigens illegaal!) kan het zomaar gebeuren dat er bij u een schilderij van de muur gaat of serviesgoed uit een kast valt met de meest uitgebreide dekking bent u overigens wel tegen schade door trillingen verzekerd.

Vuurwerk en de autoverzekering

De beste tip voor autobezitters is om de auto tijdens de jaarwisseling in een overdekte garage te parkeren. Op die manier is de kans het kleinst dat uw auto beschadigd raakt door vuurwerk. Wanneer uw auto toch beschadigd raakt als gevolg van vuurwerk is het afhankelijk van het type verzekering of de schade wordt vergoed.

Een WA-verzekering zal sowieso niet uitkeren, een verzekering met beperkt casco keert uit als uw auto uitbrandt, en een allriskverzekering zal ook uitkeren als er andere schade aan de auto ontstaat als gevolg van vuurwerk.

4.2/511 ratings