BOVAG-garantie is autoverzekering? Volgens DNB wel!

Leestijd: 2 minuten

Een auto, het ideale vervoermiddel om grotere afstanden mee af te leggen. Een auto geeft de bestuurder vrijheid. Maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Nieuwe auto’s zijn duur en niet voor iedereen te betalen. Een logisch gevolg is dus ook dat veel Nederlanders een auto tweedehands aanschaffen. Wie weleens naar tweedehands auto’s heeft gezocht is daarbij ongetwijfeld de naam BOVAG een keer tegengekomen. Niet zo raar, dit is namelijk de brancheorganisatie van autohandelaren en garagehouders. Bovendien is het best slim om via een bij BOVAG aangesloten onderneming een auto aan te schaffen.

BOVAG-dealers geven namelijk een garantie van zes maanden als blijkt dat er iets mis is met de tweedehands auto dat op het moment van de koop (nog) niet zichtbaar was. Op basis van die BOVAG-garantie worden de kosten van de reparatie (inclusief benodigde onderdelen) gedekt. Ideaal dus. Maar De Nederlandsche Bank (DNB) is het daar niet helemaal mee eens. Die vindt namelijk dat deze vorm van garantie wel erg veel op een verzekering lijkt. En aangezien DNB de financiële toezichthouder is doet deze mening er nogal toe.

Wat is precies het probleem?

Een bedrijf (in dit geval een garagehouder) biedt garantie. Dat gebeurt zo vaak. Wat is dan precies het probleem? En waarom is DNB van mening dat het hier geen ‘gewone’ garantie betreft maar eerder een garantie met de kenmerken van een verzekering? Dat heeft met name te maken met wie de verzekering aanbiedt. In het geval van de BOVAG-garantie is dat namelijk brancheorganisatie BOVAG (je verwacht het niet…).

Dat betekent dus dat de garantie niet direct aangeboden wordt door de garage waar de klant de auto aanschaft. Aangezien er met de overeenkomst die de garagebedrijven met BOVAG hebben een premie gemoeid is gaat het volgens DNB om een verzekering. En dus? Dus zou het zomaar eens kunnen zijn dat de betreffende garagehouders in overtreding zijn. Ze bieden hun klanten een (soort) verzekering en dat mogen ze eigenlijk helemaal niet. Verzekeraars met de nodige vergunningen mogen in Nederland verzekeringen aanbieden, zonder vergunning is een aanbieder in overtreding.

Wat betekent dit voor de klant?

BOVAG en de garagehouders zitten nu dus een beetje met een probleem. Willen ze de garantieregeling voor tweedehands auto’s behouden dan zullen ze een officiële garantieverzekering moeten aanbieden die voldoet aan de eisen van DNB. De huidige regeling voldoet niet meer. De kans is groot dat er inderdaad een garantieverzekering wordt geïntroduceerd (waarschijnlijk door verzekeraar Bovemij, een dochter van BOVAG).

Gebeurt dit niet dan zullen garagehouders waarschijnlijk op zoek gaan naar een verzekeraar die een dergelijke regeling wel aanbiedt. Het is allemaal nogal ingewikkeld, maar de belangrijkste vraag is misschien wel: wat verandert er voor de consument die een auto tweedehands bij een bij BOVAG aangesloten dealer koopt? Volgens BOVAG verandert er voor de consument niets. We gaan het zien.

4/57 ratings