Ditzo opnieuw in zee met verzekeringen vergelijkers

Ditzo ReisverzekeringIn maart 2015 stopte verzekeraar Ditzo met het betalen van vergoedingen aan vergelijkingssites voor het afsluiten van autoverzekeringen. Daarmee verdween Ditzo dan ook uit de vergelijkingslijsten voor autoverzekeringen van vergelijkingssites. Ditzo is een voorstander van verzekeringen vergelijken en vergelijkingssites, maar vond de vergoedingen die betaald moesten worden aan sommige vergelijkers zoals Independer veel te hoog worden.

Onderzoek Ditzo maart 2015: Vergelijken ja, maar niet ten koste van premie

Blauw Research hield in opdracht van Ditzo een onderzoek onder een groep van ruim 1000 Nederlanders om te zien hoe zij dachten over online vergelijken.

Uit het onderzoek kwam het volgende naar voren:
– Consumenten vinden het belangrijk om verzekeringen met elkaar te kunnen vergelijken, maar vinden de vergoedingen die kunnen oplopen tot 200 euro te hoog;
– Slechts een klein deel van de consumenten weet dat vergelijkingssites een vergoeding ontvangen voor iedere verzekering die wordt afgesloten;
– Bijna de helft van de consumenten weet niet dat vergelijkingssites in handen zijn van verzekeraars of andere commerciële partijen;
– Een klein deel van de consumenten vindt dat vergelijkingssites transparant zijn over de wijze waarop zij geld verdienen;
– Zodra consumenten weten dat vergelijkingssites een vergoeding ontvangen voor iedere afgesloten verzekering, trekken zij de onafhankelijkheid van vergelijkingssites in twijfel;
– Meer dan de helft vindt dat de vergoeding aan vergelijkingssites nadelig is voor de premie die zij moeten betalen voor hun verzekering.

Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek besloot Ditzo om de contracten met de vergelijkingssites tijdelijk op pauze te zetten. Hierna is de verzekeraar gaan broeden op een nieuwe manier van samenwerken.

Vergelijkingssites herkennen zich niet in het onderzoek

Vergelijkingssites lieten weten zich niet te herkennen in het onderzoek dat Ditzo had laten uitvoeren. Op internet werd druk gespeculeerd over of de vergoedingen aan vergelijkingssites wel echt zo hoog waren. Daar kwam nog eens bij dat vergelijkingssites lieten weten dat Ditzo de genoemde vergoedingen overdreef. Zo stelden zij dat 200 euro per afgesloten autoverzekering niet reëel is in de praktijk. Volgens vergelijkingssite PriceWise waren de bedragen die Ditzo noemde buitensporig en niet marktconform. Ook marktleider Independer zei zich niet te herkennen in de vergoedingen.

Ditzo publiceert factuurbedragen vergelijkingssites

Ditzo publiceerde als reactie op de berichten van vergelijkingssites enkele factuurbedragen. Daarbij liet Ditzo weten dat ze wist dat er verzekeraars zijn die zelfs tot 200 euro per afgesloten autoverzekering moeten betalen aan vergelijkingssites.

Consumentenbond: € 50 per afgesloten autoverzekering + btw + kosten affiliate netwerk
Independer: € 175 per afgesloten autoverzekering

Ditzo komt met nieuw voorstel voor verzekeringen vergelijkers

Ditzo wil niet langer vergoedingen betalen tot 175 euro per afgesloten autoverzekering. De verzekeraar is van mening dat de vergoeding in balans moet zijn en uitlegbaar moet zijn aan consumenten. Wanneer Ditzo aan een vergelijkingssite een bedrag van 175 euro moet betalen bij een gemiddelde premie van € 350 op jaarbasis bij een autoverzekering, dan is dit niet uitlegbaar. In plaats daarvan geeft Ditzo liever haar klanten het voordeel door de premie laag te houden.

Het voorstel: € 50 per afgesloten autoverzekering
Ditzo heeft een nieuw voorstel voor verzekeringen vergelijkers: een vergoeding van € 50 per afgesloten autoverzekering. Dit bedrag is volgens klanten van Ditzo en de verzekeraar zelf een redelijke vergoeding. Inmiddels heeft Ditzo alle vergelijkers gesproken, maar met wisselend succes. De Consumentenbond doet in ieder geval mee evenals affiliatebedrijf Zanox. Ditzo is daar erg blij mee. Verzekeringen vergelijkers zoals Independer, HoyHoy en PriceWise willen niet voor dit bedrag de autoverzekering van Ditzo opnemen in hun vergelijkers. Zij vinden de € 50 per afgesloten autoverzekering te laag.

Het is nu even afwachten hoe het een en ander zich gaat ontwikkelen en of Ditzo nog van deze 50 euro naar boven gaat afwijken en of er uitzonderingen gemaakt zullen worden voor sommige vergelijkingssites. Ook is nog niet duidelijk of Ditzo naast autoverzekeringen ook haar andere verzekeringen via vergelijkers wil gaan aanbieden zoals haar zorgverzekering, woonverzekering en reisverzekering. Het is tevens de vraag wat de hoogte is van de vergoeding per type verzekering die betaald wordt aan vergelijkingssites. In ieder geval kan de Ditzo autoverzekering binnen korte tijd weer gevonden worden bij diverse vergelijkingssites.