Een verzekering tegen imagoschade

Leestijd: 2 minuten

De verzekeringsmarkt blijft in beweging. Dit blijkt onder andere uit het aantal verzekeringen dat je tegenwoordig af kunt sluiten. Voor vrijwel elk risico is er momenteel wel een verzekering te vinden om dit af te kunnen dekken.

Imagoschadeverzekering doet zijn intrede

Een van de nieuwste verzekeringen die tegenwoordig op de markt zijn is de imagoschadeverzekering. Deze verzekering is met name geschikt voor non-profit organisaties. Dit soort organisaties hebben een goed imago nodig om donateurs er toe te bewegen de organisatie te blijven steunen.

Slechte publiciteit is zeer schadelijk

Slechte publiciteit kan voor een non-profit organisatie de doodsteek betekenen. Meestal zijn de gevolgen niet zo dramatisch dat een organisatie niet langer kan blijven voortbestaan, maar een financiële tik levert negatieve publiciteit zeker op. Een recent voorbeeld hiervan is de berichtgeving rondom Greenpeace waarbij naar buiten kwam dat een directielid voor woon-werkverkeer gebruik maakte van een vliegtuig om de afstand tussen Luxemburg en Amsterdam te overbruggen.

Een ander voorbeeld waarbij het imago van een goed doel een stevige tik kreeg was de berichtgeving rondom Alpe d’Huzes. In deze organisatie had de oprichter zichzelf een forse beloning gegeven wat het imago van de stichting bepaald geen goed deed.

Hoe werkt een imagoverzekering?

Bij ontstane imagoschade is het voor een (non-profit) organisatie zaak om snel te handelen zodat de schade tot het minimum beperkt blijft. Een calamiteitenplan is daarom voor organisaties geen overbodige luxe. Toch hebben maar weinig organisaties zo’n plan achter de hand.

Als er sprake is van imagoschade kan het daarom verstandig zijn om een extern communicatiebureau in de arm te nemen dat gespecialiseerd is in calamiteitenbestrijding.

Zulke bureaus zijn echter verre van gratis. Hier komt een imagoschadeverzekering goed van pas. De imagoschadeverzekering dekt de kosten die voortvloeien uit het inhuren van een extern communicatiebureau. Daarnaast is het ook mogelijk om gederfde inkomsten in de verzekering op te nemen.

De meeste verzekeraars bieden geen imagoschadeverzekering aan

In Nederland wordt de imagoschadeverzekering aangeboden door AON. Veel andere verzekeraars hebben deze verzekering niet in hun pakket. Volgens een woordvoerder komt dit doordat het ontzettend moeilijk is om de schade te meten. Hierdoor is het bijna onmogelijk om de schade goed te berekenen.

4.3/511 ratings