Eigenaar van een BMW X6? Verzekeraars stellen extra eisen

Eigenaar van een BMW X6? Verzekeraars stellen extra eisenAuto’s zijn altijd al een interessant doelwit voor het dievengilde geweest. Nu is de kans dat uw auto gestolen wordt als het een tweedehands wagentje betreft niet zo heel erg groot – mits u hem goed afsluit natuurlijk -, maar een aantal luxe personenauto’s staat duidelijk wel bovenaan het lijstje van criminelen. Voorbeelden hiervan zijn de BMW X6, de Lexus RX 450h en de Range Rover Evoque. Vooral de Range Rover werd in 2014 opvallend vaker gestolen dan in 2013 het geval was. Dit is ook autoverzekeraars niet ontgaan, en dat heeft ertoe geleid dat er vanaf 2015 strengere eisen worden gesteld aan consumenten die een ‘diefstalgevoelige’ auto willen laten verzekeren.

Preventieve maatregelen uitgebreid

Omdat verzekeraars liever zo min mogelijk uitkeren dringen ze er bij autobezitters op aan om hun wagen goed te beveiligen. Inmiddels is dat aandringen al veranderd in het stellen van aanvullende eisen waaraan moet worden voldaan voordat een bepaald type auto verzekerd wordt. Dit is overigens niet helemaal nieuw, in de afgelopen jaren werden er door vrijwel elke autoverzekeraar al eisen gesteld aan het alarmsysteem waarover een diefstalgevoelige auto moest beschikken. De eisen zijn wel steeds scherper geworden. Maatregelen die nu door steeds meer verzekeraars worden geëist bestaan onder meer uit het aanbrengen van een extra peilsysteem en een verplichte autorisatie van de startmotor.

Al bestaande maatregelen

De eis tot het aanbrengen van een extra peilsysteem en autorisatie van de startmotor mag dan nieuw zijn, in het verleden werden er ook al aanvullende eisen gesteld voordat een bepaald type auto verzekerd kon worden. Zo is een alarmsysteem van alarmklasse 4 al een tijdje verplicht, en datzelfde geldt voor een goedgekeurd voertuigvolgsysteem. De eisen die werden (en worden) gesteld liggen overigens niet vast. Elke verzekeraar mag zelf bepalen welke alarmverplichting er geëist wordt voordat er wordt overgegaan tot verzekering van de auto.

Autodieven steeds technischer

De reden dat er steeds meer auto’s worden gestolen, ondanks het feit dat ze zijn uitgerust met allerlei systemen uit alarmklasse 4, heeft alles te maken met de veranderende houding van de autodieven. Tegenwoordig is het namelijk niet langer een kwestie van een ruitje forceren en wat draadjes verbinden, er komt nogal wat kennis van elektronische alarmsystemen bij kijken. Kennis waarover de moderne autodief in toenemende mate blijkt te beschikken. De vraag is anno 2015 dan ook niet meer of een moderne autodief een beveiligingssysteem kan omzeilen, maar eerder hoeveel tijd dit hem kost. Hoe langer het duurt voordat een dief de auto weg kan halen, hoe groter de kans dat hij het voor gezien houdt.