Heb jij je auto oververzekerd?

Heb jij je auto oververzekerd?Dat je goed verzekerd moet zijn voordat je met je auto de weg op gaat is een logisch gegeven. Stel dat je bij een ongeval betrokken raakt en je bent niet, of niet voldoende, verzekerd dan is dat iets waar je de rest van je leven spijt van zal hebben. Aan de andere kant is het ook niet verstandig om zo maar de eerste de beste autoverzekering af te sluiten die je tegenkomt. Het verschil in premie kan per verzekeraar behoorlijk verschillen en dat zou kunnen betekenen dat je op maandbasis tientallen euro’s weggooit als je niet uitkijkt. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de vraag of je de auto allrisk moet verzekeren, of een WA+ beperkt casco beter voldoet of dat je aan een WA-verzekering genoeg hebt. Het type verzekering hangt samen met de leeftijd van je auto, waarbij je er van uit kunt gaan dat een auto die jonger dan vier jaar is allrisk verzekerd wordt en een auto die ouder is dan tien jaar voldoende heeft aan een WA-verzekering. Doordat veel bestuurders te lang met een allriskverzekering blijven zitten blijkt oververzekering voor Nederlandse automobilisten een serieus probleem te zijn.

Hoe kan je te goed verzekerd zijn?

Het lijkt vreemd: hoe kan je te goed verzekerd zijn? Maar bij een autoverzekering gebeurt dit sneller dan je denkt. Een auto vermindert namelijk zeer snel in waarde zodat de dekking van schade aan je eigen auto na verloop van tijd al niet meer opweegt tegen de dagwaarde van diezelfde auto. Vanwege dat gegeven is een allriskverzekering voor oudere auto dus per definitie weggegooid geld. Dat lijkt logisch, maar uit marktonderzoek blijkt dat veel Nederlandse automobilisten toch te lang met hun allriskverzekering blijven rondrijden.

Hoe komt het dat veel automobilisten oververzekerd zijn?

Ongeveer drie miljoen auto’s rijden er in Nederland rond met een te hoge verzekering. Dat betekent dat er door deze mensen bij elkaar ongeveer 553 miljoen euro per jaar te veel wordt betaald aan premie. Dit komt neer op ongeveer 185 euro op jaarbasis voor deze groep mensen. De reden is dat veel mensen hun (nieuwe) auto allrisk laten verzekeren, maar deze verzekering vergeten aan te passen wanneer de auto ouder wordt. Volgens de consumentenbond zou je in het meest ideale geval de allriskverzekering na vier jaar in moeten ruilen voor een verzekering met beperkt casco. Na verloop van een aantal jaar zou je vervolgens over moeten stappen op alleen een WA-verzekering.