Hogere kosten voor ziekenhuiskeuze geen probleem

Hogere kosten voor ziekenhuiskeuze geen probleemNadat het kabinet met zorgaanbieders en andere betrokkenen om tafel was gaan zitten kwam er na lang onderhandelen een nieuwe verzekeringspolis uit de hoge hoed, de zogenaamde budgetpolis. Voor mensen die zo min mogelijk geld kwijt willen zijn aan hun maandelijkse zorgpremie is deze budgetpolis wellicht een interessante optie, hoewel er wel een aantal beperkingen aan deze keuze kleven. Zo kan iemand met een budgetpolis slechts in een aantal aangesloten ziekenhuizen terecht. Is zo’n budgetpolis dus voor veel Nederlanders een goed alternatief? Onderzoek wijst uit dat de meeste consumenten liever wat extra betalen als ze daardoor meer keuzevrijheid hebben in het kiezen van de zorg.

Vrijheid gaat voor geld

Een goedkope polis, daarvan zou je denken dat Nederlanders daar wel voor te porren zijn. Het tegendeel blijkt echter het geval, zo onderzocht TNS Nipo. Uiteraard moet het bedrag dat er aan de zorgpremie wordt uitgegeven niet nodeloos hoog zijn, maar ongeveer 25 procent van de geënquêteerden zou zonder problemen 10 euro per maand extra betalen als ze daardoor zelf een ziekenhuis uit mogen zoeken. In de enquête geeft niet minder dan 80 procent van de ondervraagden aan dat ze de eigen keuze voor een ziekenhuis belangrijk vinden. Bij één leeftijdsgroep (35 tot en met 45 jaar oud) ligt dit percentage zelfs op 92 procent.

Niet elk ziekenhuis even populair

De tijd dat artsen nog op een voetstuk stonden lijkt inmiddels wel achter ons te liggen. De consument wordt steeds mondiger en veeleisender. Dit verklaart direct de wens van de consument om zelfstandig een keuze te kunnen maken. Uit het onderzoek van TNS Nipo blijkt dan ook dat de Nederlandse zorgvrager niet langer meer tevreden is met willekeurig welk ziekenhuis. In de enquête geeft meer dan 80 procent aan verschil in kwaliteit te zien tussen diverse ziekenhuizen. Vanwege deze houding is het verklaarbaar dat mensen die zekerheid willen hebben kiezen voor een restitutiepolis omdat bij deze polisvorm de behandeling wordt vergoed ongeacht de zorgaanbieder die de behandeling uitvoert.

Type polis niet van invloed op spoedeisende hulp

Hoewel een verzekerde bij een budgetpolis of een naturapolis niet altijd kan kiezen voor een specifiek ziekenhuis hoef je je in het geval van spoedeisende nooit zorgen te maken. Mocht je (bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval) spoedeisende hulp nodig hebben dan wordt deze hulp hoe dan ook vergoed, onafhankelijk van het ziekenhuis waar je terecht komt. In zo’n geval wordt eerst wel het eigen risico aangesproken.

Goedkopere Zorgverzekering? Doe hier de vergelijking