Houd je opstalverzekering up-to-date

Houd je opstalverzekering up-to-dateIn veel gevallen sluit je een verzekering af en ga je er vervolgens van uit dat je ook daadwerkelijk verzekerd bent, dat geldt ook voor een afgesloten opstalverzekering. Een opstalverzekering valt onder de brandverzekeringen en zorgt ervoor dat je huis (dus niet je inboedel) verzekerd is tegen schade, bijvoorbeeld als gevolg van brand. Toch blijft het altijd belangrijk om regelmatig te checken of de opstalverzekering nog wel voldoet aan de huidige omstandigheden. Doe je dit niet dan kan het zo maar gebeuren dat je onderverzekerd blijkt te zijn op het moment dat de nood echt aan de man is. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Verschil tussen een koopwoning en een huurwoning

In Nederland zijn een aantal verzekeringen wettelijk verplicht, maar de opstalverzekering hoort daar niet bij. Wil je wat extra zekerheid dan ben je dus volledig vrij om een opstalverzekering af te sluiten. De enige instantie die nog invloed uit kan oefenen op je besluit om wel of niet de opstalverzekering af te sluiten is de bank want in negen van de tien gevallen stelt een bank de opstalverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Dit geldt nadrukkelijk alleen voor mensen die een eigen huis bezitten. Woon je in een huurwoning dan ben jij nooit degene die een opstalverzekering af kan sluiten; dit moet altijd door de verhuurder worden gedaan.

Redenen om de opstalverzekering aan te passen: een verbouwing

Wanneer je een opstalverzekering hebt afgesloten is de premie vanzelfsprekend gebaseerd op de waarde van de woning. Besluit je om een verbouwing uit te voeren dan zal in de meeste gevallen de waarde van de woning stijgen. Om niet onderverzekerd te raken zal je daarom na de verbouwing met je verzekeraar om de tafel moeten om de nieuwe voorwaarden te bespreken waaronder het totale huis verzekerd zal zijn.

Redenen om de opstalverzekering aan te passen: een verhuizing

Het lijkt misschien vreemd, maar uit cijfers van verzekeraars blijkt dat veel mensen met een opstalverzekering “vergeten” om een verhuizing door te geven. Dit terwijl een verhuizing naar een andere woning vanzelfsprekend consequenties heeft voor de opstalverzekering. De reden dat veel mensen deze wijziging niet doorgeven heeft te maken met de gedachte dat de verzekeraar automatisch op de hoogte wordt gesteld van de verhuizing. Dit is echter niet het geval. Voor een opstalverzekering die up-to-date is moet je bij een verhuizing dus zelf actie ondernemen. Verhuis je van een huurwoning naar een koopwoning dan zal je waarschijnlijk voor het eerst een opstalverzekering afsluiten en is actie dus ook gewenst.