In 2014 voor bijna 100 miljoen euro verzekeringsfraude opgespoord

 In 2014 voor bijna 100 miljoen euro verzekeringsfraude opgespoordVerzekeringsfraude blijft een groot probleem in Nederland. Verzekeraars lopen jaarlijks tientallen miljoenen euro’s mis doordat er wordt gesjoemeld met declaraties. Hoe groot de schade precies is valt niet vast te stellen, maar alleen het bedrag aan opgespoorde fraude bedroeg in 2014 al 99 miljoen euro. Daarmee werd 2013 ruimschoots overtroffen, en wel met een percentage van 10 procent. Fraude wordt over het algemeen ontdekt nadat een verzekeraar een onderzoek instelt. In 2014 zijn er ruim 20.000 van dergelijke onderzoeken gestart (15 procent minder dan in 2013) ; in 38 procent van de onderzochte zaken bleek er frauduleus handelen in het spel te zijn. De cijfers zijn afkomstig van het Verbond van Verzekeraars, de brancheorganisatie van verzekeringsmaatschappijen.

Landelijk waarschuwingssysteem

Consumenten of organisaties die betrapt worden bij het plegen van verzekeringsfraude krijgen (vaak) een aantekening in een landelijk waarschuwingssysteem. Met behulp van deze ‘zwarte lijst’ is het voor verzekeraars gemakkelijk na te gaan of iemand bekend staat als fraudeur en dus als een risicogeval moet worden beschouwd. Het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit houdt hiervoor een database bij waarin fraudegevallen worden opgeslagen. Ook bestaat er een waarschuwingssysteem waarin verzekeraars na kunnen gaan of iemand een (zeer) hoge claimgeschiedenis heeft. Dit waarschuwingssysteem wordt bijgehouden door de Stichting Centraal Informatie Systeem voor in Nederland werkzame verzekeringsmaatschappijen (CIS). Overigens is een vermelding in de database van CIS an sich nooit een reden om geweigerd te worden. Wel kan een verzekeringsmaatschappij op basis van hun eigen acceptatiebeleid besluiten dat ze iemand niet als klant willen hebben.

Type fraudeurs

In driekwart van de fraudegevallen is er sprake van fraude zonder vooropgezet plan. Een gevalletje ‘de gelegenheid maakt de dief’ als het ware. In dit soort situaties is er wel degelijk sprake van schade, maar wordt er te veel geclaimd. Bijvoorbeeld schade door een aanrijding waarbij ook krassen die al op de auto aanwezig waren als schade veroorzaakt door het ongeval worden opgegeven. In een kwart van de fraudegevallen gaat het echter om criminele organisaties die als enige doel hebben de verzekering op te lichten. Dit soort praktijken zijn vaak moeilijk op te sporen vanwege de professionele handelswijze van de oplichters.

In de meeste gevallen (zowel bij incidentele als professionele fraude) wordt er gefraudeerd met een auto- of motorverzekering. Ook aansprakelijkheidsverzekeringen worden vaak misbruikt voor frauduleuze handelingen. Overigens wordt verzekeringsfraude zwaar bestraft. Er kunnen hoge boetes uitgedeeld worden, en bij grove, opzettelijke fraude kan de fraudeur zelfs tot een gevangenisstraf worden veroordeeld.