Inboedelverzekeringen worden minder uitgebreid

Inboedelverzekeringen vergelijken via Goedverzekerd.netDe inboedelverzekering gaat er heel anders uit zien, de dekking die verzekeraars bieden wordt veel minder uitgebreid waardoor het eigen risico omhoog gaat. Hiermee is er duidelijk sprake van een trendbreuk. Tot dit moment was het juist gebruikelijk dat verzekeraars de inboedeldekking van hun verzekeringen steeds verder oprekten. Inmiddels wordt echter door steeds meer verzekeraars de nieuwwaarde van bijvoorbeeld consumentenelektronica minder lang uitgekeerd en zijn Smartphones en tablets nog maar beperkt verzekerd.

Verzekeraars zijn slachtoffer van eigen succes

De reden dat veel verzekeraars nu de dekking van hun inboedelverzekeringen aanpassen heeft te maken met het feit dat consumenten de laatste tijd steeds beter op de hoogte waren van de vergoeding die ze konden claimen en dit dan ook steeds vaker deden. Overigens werkten veel verzekeraars dit zelf in de hand door diverse commercials waarin de klant opmerkzaam werd gemaakt op de mogelijkheid tot claimen bij schade. Hierdoor begonnen de marges bij veel verzekeringsmaatschappijen zo snel te verdampen dat ze massaal besloten de polisvoorwaarden te wijzigen. Uiteraard houden deze polisvoorwaarden vrijwel altijd een versobering in.

Grote verzekeraars zetten de eerste stappen

Op dit moment zijn het juist de grotere verzekeraars als Reaal en Aegon die de dekking van de inboedelverzekering flink naar beneden bijstellen. Let wel, dit zijn de bedrijven die het meest actief waren op de landelijke radio en televisie waar ze adverteerden met ruime dekkingen. De versobering van de voorwaarden moet er toe leiden dat er minder schade geclaimd gaat worden en de bedragen die uitgekeerd moeten worden daardoor zullen dalen.

Hogere premies en versobering van de dekking

Een voorbeeld van de manier waarop verzekeringsmaatschappijen het hoge aantal claims een halt toe willen roepen zien we bij Aegon. Deze verzekeraar schrapte de dekking voor verlies en daarnaast werden de premies verhoogd. Ook concurrent Reaal gaat hier in mee. Aankomende september wordt door deze verzekeraar een eigen risico ingevoerd voor alle schades en wordt de dekking bij schade aan diverse producten zoals sieraden en contant geld stevig gereduceerd.

Kleinere spelers moeten volgen

De grote verzekeringsmaatschappijen zijn niet de enige die last ondervinden van de toegenomen claimcultuur. Ook kleinere partijen op de markt merken hier de gevolgen van. Nu grote spelers als Aegon en Reaal hun beleid ten aanzien van de inboedelverzekering wijzigen lijkt het een logisch gevolg dat ook de kleinere verzekeraars dit voorbeeld zullen volgen. Kortom, de tijd dat de consument vrijwel onbeperkt kon claimen lijkt achter ons te liggen.