Initiatief Zorgverzekeraar Anno12 geflopt

Initiatief Zorgverzekeraar Anno12 gefloptIn september 2014 werd het met tromgeroffel aangekondigd: een nieuwe zorgverzekeraar waarbij de leden (het ging hier om een coöperatieve verzekering) beloond werden met een lagere premie op het moment dat ze “bewust gedrag” zouden vertonen. Voorbeelden van dit gedrag die werden genoemd waren bijvoorbeeld gezond eten en niet roken. Deze onderscheidende manier van werken van Anno12, want om deze coöperatie ging het, bleek uiteindelijk toch niet aan te slaan. De toestemming van De Nederlandsche Bank en de Nederlandse Zorgautoriteit waren weliswaar binnengehengeld, dit gold niet voor het benodigde aantal leden dat deze verzekering wel zag zitten.

December 2014: eerste kink in de kabel

Dat het initiatief van Anno12 toch iets moeizamer van de grond kwam dan door de oprichters was verwacht en gehoopt bleek al eind december 2014. Toen was plotseling op de site van Anno12 te lezen dat de verzekeraar niet zou starten per 1 januari 2015, een datum die wel nadrukkelijk gepland was. Volgens Anno12 bleek het werven van voldoende leden “een te grote uitdaging”. Dat blijkt nu een eufemisme te zijn, want medio april 2015 bevestigde initiatiefnemer Rob Adolfsen dat het opzetten van de coöperatieve verzekeringsmaatschappij definitief was mislukt. De leden die zich al voor 31 december 2014 hadden ingeschreven werden overigens al doorverwezen naar verzekeraar DSW.

Onvoldoende naamsbekendheid nekt Anno12

De reden dat de stekker er nu definitief uitgetrokken wordt bij Anno12 heeft als oorzaak dat het minimaal benodigde aantal leden (10.000) niet gehaald is. Volgens Adolfsen zijn hier twee belangrijke redenen voor aan te wijzen. Ten eerste heeft Anno12 niet voldoende duidelijk kunnen maken aan de consument op welk vlak deze coöperatieve verzekering zich nu écht onderscheidde van de concurrentie. Op de tweede plaats, daar mee samenhangend, was de naamsbekendheid van Anno12 volstrekt onvoldoende.

Laatste reddingspogingen mislukt

Dat Anno12 het niet ging redden werd overigens pas in april 2015 definitief duidelijk. Tussen de aankondiging dat 1 januari 2015 als gewenste startdatum niet ging lukken en het uiteindelijk opgeven van het plan zaten nog een aantal spannende besprekingen waarin het allemaal nog de goede kant op leek te gaan vallen. Zo meldde Anno12 op 14 maart dat er sprake was van een serieuze doorstartmogelijkheid omdat zich twee partijen hadden gemeld waarmee de onderhandelingen waren gestart. Helaas voor Anno12 moest de coöperatie op 22 maart via Twitter melden dat de gesprekken op niets waren uitgelopen. Vervolgens restte Anno12 niets anders dan de verkregen vergunning weer in te leveren bij De Nederlandsche Bank.

De Beste zorgverzekering? Klik hier om te vergelijken >