Is een rookmelder voor in huis in Nederland verplicht?

Leestijd: 3 minuten

Nee, een rookmelder voor in huis is in Nederland niet verplicht. De brandweer wil wel dat alle woningen in Nederland verplicht voorzien worden van een rookmelder. Volgens de brandweer zal het aantal doden sterk dalen wanneer woningen over een rookmelder beschikken. Jaarlijks vallen er ongeveer 50 doden en raken 650 mensen gewond bij een woningbrand.

Sinds 1992 is het in Engeland verplicht om in huizen een rookmelder te hebben. Sinds dat ingevoerd is, is daar het aantal doden met 40 procent gedaald. Sinds maart 2015 moeten ook in Frankrijk woningen een rookmelder hebben. Daar had slechts 20 procent van de huizen een rookmelder. In Nederland heeft 68 procent van de huizen een rookmelder. In Nederland worden nieuwbouwwoningen vanaf 2003 standaard voorzien van een rookmelder, dat gebeurt ook wanneer er een renovatie heeft plaats gevonden.

De brandweer wil graag naast het verplichten van een rookmelder dat er een intensieve overheidscampagne wordt uitgevoerd voor rookmelders. Dit zou bijvoorbeeld kunnen in samenwerking met de Nederlandse Brandwonden Stichting.

>> Klik hier om direct een goedgekeurde rookmelder te bestellen <<

Krijg je korting op je woonverzekering met een rookmelder?

De meeste verzekeraars geven geen korting op de woonverzekering (ook wel inboedelverzekering genoemd) bij aanschaf van een rookmelder. Dat is vreemd, want er zijn wel veel verzekeraars die korting op een woonverzekering geven wanneer je huis is voorzien van een alarminstallatie of goed hang- en sluitwerk.

Woonverzekering met korting bij aanschaf rookmelder

ANWB
5% korting bij aanwezigheid van tenminste één rookmelder per verdieping

Unigarant
5% korting bij aanwezigheid van tenminste één rookmelder per verdieping

Pluijm Assurantie
5% korting bij aanwezigheid van tenminste één rookmelder per verdieping

Er zijn ook een aantal verzekeraars die korting geven op de aanschafprijs van een rookmelder (alleen voor verzekerden). Melders kunnen meestal gevonden worden in de webshop van verzekeraars.

>> Klik hier om direct een goedgekeurde rookmelder te bestellen <<

Direct een leuke korting bij aanschaf van een rookmelder

Je kunt op een handige manier direct een leuke korting krijgen op een rookmelder. Dat geldt ook voor andere melders zoals een koolstofmonoxidemelder. Hou goed de kortingscoupons in de gaten van bouwmarkten zoals GAMMA, Karwei, Praxis of Formido. Je kunt dan al snel 20%-25% korting krijgen met een kortingscoupon. Deze korting kan aardig oplopen op het moment dat je meerdere melders koopt, bijvoorbeeld voor beneden en boven.

Is de installatie van een rookmelder moeilijk?

Nee, de installatie van een rookmelder is zo gedaan. Bij een rookmelder zit vaak een duidelijke handleiding. In de handleiding staat precies hoe je de boorgaten moet aftekenen, hoe je de rookmelder moet vastschroeven, de batterij moet plaatsen en hoe je de rookmelder moet controleren op zijn werking. Het belangrijkste is dat je rookmelders op de juiste plaats in huis hangt. Hang een rookmelder niet in de keuken, want de rookmelder kan in dat geval een vals alarm geven door kookdampen. De beste plaats in huis is aan het plafond in de gang of het trappenhuis. Het beste kun je een rookmelder op iedere verdieping hangen.

Wanneer je kiest voor meerdere rookmelders, dan kun je het beste voor melders kiezen die onderling doorverbonden kunnen worden. Mocht er bijvoorbeeld op de beneden verdieping brand uitbreken, dan gaan de rookmelders boven ook af.

De meeste rookmelders werken op batterijen. Je bent dus vrij om te kiezen waar je een rookmelder wilt hangen, bijvoorbeeld aan de muur of het plafond. Batterijen hebben echter wel als nadeel dat wanneer ze leeg zijn de melders ook meteen niet meer werken. Tip: De batterij in een rookmelder gaat ongeveer 1 jaar mee. Plak op het moment dat je de batterij plaatst een stickertje met de datum op de batterij. Op deze manier weet je precies wanneer je de batterij voor het laatst hebt vervangen. Er zijn ook rookmelders te koop die op het lichtnet aangesloten kunnen worden, mocht je liever geen gebruik willen maken van batterijen.

Welke voorzorgsmaatregel tegen brand kun je nu het beste waar in huis hangen?

Garage: Hittemelder, Brandblusser
Hal: Rookmelder (eventueel met ontspanningslicht)
Woonkamer: Koolmonidemelder
Keuken: Brandblusser, Hittemelder, Brandblusdeken
Overloop: Combi: CO- en rookmelder
Slaapkamer: Koolmonoxidemelder
Badkamer: N.v.t.
Zolder: Hittemelder

4.6/519 ratings