Je fiets verzekeren, hoe zit dat?

Leestijd: 2 minuten

Nederland staat bekend als het land dat meer fietsen telt dan inwoners. Het is dan ook niet zo verbazingwekkend dat fietsen hoog op het verlanglijstje van het dievengilde staan. In Nederland worden jaarlijks naar schatting tussen de 500.000 en 750.000 fietsen gestolen. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog veel hoger omdat alleen geregistreerde gestolen fietsen waarvan aangifte wordt gedaan meetellen in de misdaadstatistieken.

Je fiets verzekeren

Met het aantal van minimaal een half miljoen gestolen fietsen per jaar is het verstandig om je fiets tegen diefstal te verzekeren. De standaard diefstalverzekering keert uit wanneer je fiets wordt gestolen. Wil je voor meerdere zaken verzekerd zijn dan kan dat ook.

In dat geval sluit je een volledig-cascoverzekering af. Deze verzekering dekt schade die ontstaat door valpartijen, aanrijdingen en brand. Het eigen risico bedraagt over het algemeen enkele tientallen euro’s.Bij een diefstalverzekering rekenen de meeste verzekeraars geen eigen risico.

De hoogte van je premie is afhankelijk van je woonplaats

Verzekeraars die diefstalverzekeringen voor fietsen afsluiten gebruiken voor het berekenen van de hoogte van de premie een regio-indeling. Op basis van een risico-inschatting (hoe groot is de kans dat je fiets op een bepaalde plek wordt gestolen) wordt het premiebedrag bepaald. Globaal gaat het hierbij om vier verschillende regio’s:

Regio 1: De 4 grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht;
Regio 2: De plaatsen Amersfoort, Arnhem, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Leiden, Nieuwegein, Nijmegen, Rijswijk-ZH, Tilburg en Voorburg;
Regio 3: De rest van Nederland;
Regio 4: De provincies Drenthe, Friesland, Groningen en Zeeland.

Als je een fiets wilt verzekeren ben je in regio 1 het meeste geld aan premie kwijt, in regio 4 wordt het risico op diefstal het laagst ingeschat en is de premie dus lager.

Je premie gaat omlaag als je een anti-diefstalchip aanschaft

Hoe groter de kans dat een fiets wordt gestolen hoe hoger de premie van de diefstalverzekering uitvalt. Dit principe hebben we al kunnen zien bij de uitleg van de verschillende regio’s waar de verzekeraars ons land in hebben opgedeeld. Ook bepaalt de nieuwwaarde van de fiets mede de hoogte van de premie.

Dat is vanzelfsprekend: een nieuwe, dure fiets is nu eenmaal interessanter om te stelen (en door te verkopen) dan een oud roestig barrel. Om de kans op diefstal verder te verkleinen introduceerde Batavus in 2000 als eerste fietsenfabrikant een anti-diefstalchip. Deze chip heeft een uniek nummer dat in een database is opgeslagen.

Hierdoor is het vrij eenvoudig om uit te vinden of een fiets is gestolen. Politieagenten, maar ook burgers kunnen in de databank van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) nagaan of een fiets is gestolen. Een fiets met een dergelijke chip is voor fietsendieven minder interessant om te stelen. Dat is de reden dat de meeste verzekeraars (enkele tientallen euro’s) korting geven op de premie als de fiets is voorzien van een anti-diefstalchip.

Fietsverzekeringen zijn in grote steden vaak te duur

Hoewel er een zekere logica lijkt te zitten in het feit dat de hoogte van de premie van een verzekering afhankelijk is van de woonplaats van de eigenaar klopt de redenatie van de meeste verzekeraars op dit punt toch niet. De premie van een diefstalverzekering is in de grote steden vaak dubbel zo duur als in de kleinere plaatsen. Toch is de kans dat je fiets wordt gestolen in een grote stad niet twee keer zo groot. De hoogte van de premie suggereert dit echter wel.

3.8/58 ratings