Minder woninginbraken in 1e kwartaal 2015

Minder woninginbraken in 1e kwartaal 2015Het aantal woninginbraken blijft volgens de laatste cijfers nog steeds dalen. Dit werd door Minister van Justitie Van der Steur bekend gemaakt op 30 april in een toespraak die hij hield ter gelegenheid van het begin van de Nationale Inbraakpreventieweken. Het eerste kwartaal van het jaar zit er weer op, dus de cijfers omtrent woninginbraken konden worden vergeleken met die van de afgelopen jaren. Goed nieuws: in de periode van 1 januari tot en met 31 maart 2015 daalde het aantal woninginbraken met 18 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarmee zet de trend zich door, want het aantal woninginbraken daalt als sinds 2012 consequent.

Consequenties voor inboedelverzekering

Het feit dat het aantal woninginbraken daalt is natuurlijk in eerste instantie goed nieuws voor iedereen die het een vreselijk idee vindt dat er allerlei tuig in zijn of haar huis rondsluipt. Ook op het gebied van verzekeringen zijn de dalende inbraakcijfers echter een ontwikkeling die valt toe te juichen. Verzekeraars houden de inbraakcijfers namelijk nauwlettend in het oog. Is de kans groot dat er ergens een woninginbraak plaats vindt dan merken de bewoners van dat gebied dit doordat de premie van de inboedelverzekering hoog is. Andersom werkt het op dezelfde manier: is de kans op een inbraak relatief klein dan is de premie vaak ook lager. De verwachting is dan ook dat verzekeringsmaatschappijen de recent vrijgegeven cijfers op waarde weten te schatten en de premies zullen gaan verlagen. Dat laatste is natuurlijk prettig voor de portemonnee van de verzekerde consument.

Zelf meewerken aan een lagere premie

De consument die zelf wat moeite en wat geld wil investeren in een goede beveiliging van zijn woning zal dit terugzien in de hoogte van de premie voor de inboedelverzekering. Minister van der Steur roerde dit gegeven in zijn toespraak ook nog even aan. Over het Politiekeurmerk dat een woning toegekend krijgt als er voldoende preventieve maatregelen tegen inbraak zijn genomen zei hij het volgende: “De kans op een geslaagde inbraak neemt gigantisch af. Tot wel 90 procent! Een prettig idee. Niet alleen voor U, maar ook voor de verzekeraars. Die hebben zoveel vertrouwen in het politiekeurmerk, dat U een flinke korting kunt krijgen op uw premie!” Dat verzekeraars gevoelig zijn voor preventieve maatregelen en daardoor geneigd zijn om het premiebedrag te verlagen is overigens niet nieuw. Al in 2011 gaf de (toenmalige) directeur van verzekeraar Interpolis aan dat een goed beveiligingssysteem in zijn ogen moest leiden tot een lagere premie voor inboedel- en opstalverzekeringen.