Minister van Financiën bevestigt definitieve verkoop VIVAT

Minister van Financiën bevestigt definitieve verkoop VIVAT aan Chinees AnbangHet proces nam enkele maanden in beslag, maar de laatste hobbels zijn nu genomen. VIVAT Verzekeringen, onderdeel van REAAL N.V., is definitief verkocht aan de Chinese verzekeringsmaatschappij Anbang. Dit had nogal wat voeten in de aarde omdat diverse instanties hun officiële toestemming moesten geven voordat de deal kon worden afgerond. Op 26 juli 2015 was het eindelijk zover: Minister Dijsselbloem van Financiën informeerde de Eerste Kamer over de definitieve verkoop.

Toestemming van toezichthouders

Zoals gezegd waren er verschillende toezichthouders die hun toestemming moesten geven voor de overname. Van de Nederlandse kant was dit De Nederlandsche Bank (DNB). De toestemming van DNB kwam begin juli waarna er nog moest worden gewacht op het oordeel van de Chinese toezichthouder op de verzekeringssector (CIRC). In zijn Kamerbrief van 26 juli deelde de minister mee dat ook deze toestemming verkregen was.

Lage verkoopprijs

Een opvallend detail is de lage verkoopprijs die de Chinezen van Anbang neerleggen voor VIVAT. Eerder werd uitgegaan van een verkoopprijs van 150 miljoen euro, maar uiteindelijk komt de prijs uit op slechts 1 euro. Volgens Dijsselbloem is dit weliswaar tegenvallend, maar wel goed verklaarbaar. Afgesproken is namelijk dat de kapitaalinjectie die Anbang toedient aan VIVAT een stuk hoger zal uitvallen. Lag dit bedrag in eerste instantie tussen de 770 miljoen en 1 miljard euro, met de nieuwe afspraken komt de injectie uit op 1,35 miljard euro. Dit bedrag staat nog los van de belastingvorderingen die Anbang zal voldoen. Deze vorderingen hebben in totaal een waarde van 85 miljoen euro. Tenslotte is er ook nog sprake van een aantal interne leningen die voor het eind van 2015 moeten zijn afgelost. Die leningen hebben een gezamenlijke waarde van 552 miljoen euro plus rente. Dit geld gaat naar de Staat aangezien de Staat aandeelhouder is van SNS REAAL en SNS Bank.

Ontmanteling van de holding

Nu de verkoop van VIVAT aan Anbang is afgerond zijn de aandelen van VIVAT overgedragen aan de Chinezen. Op dit moment bestaat er nog een band tussen SNS REAAL (met VIVAT als onderdeel) en SNS Bank. De bank zal binnenkort onder de Staat worden geplaatst en de holding zal vervolgens worden ontmanteld.

Goed voor klanten en werknemers

In zijn brief aan de Kamer benadrukt Dijsselbloem dat de verkoop van VIVAT, en de daarbij afgesproken aflossingen en kapitaalinjectie, goed nieuws is voor zowel de polishouders (ruim zes miljoen) en de werknemers van VIVAT (circa 4000). Dankzij de kapitaalinjectie van Anbang wordt de (financiële) toekomst van de verzekeraar namelijk gegarandeerd.