Nieuwe ‘sharingpolis’ voor particuliere verhuurders

Nieuwe ‘sharingpolis’ voor particuliere verhuurdersDat het particuliere verhuren van een woning steeds meer opkomt hebben verzekeraars inmiddels ook begrepen. En dan hebben we het niet over het verhuren van een woning voor een langere tijd, maar over korte periodes van verhuur, bijvoorbeeld in de zomervakantie. Veel mensen verhuren hun woning namelijk aan toeristen op het moment dat ze zelf elders op vakantie zijn. Overigens geldt deze vorm van verhuur niet alleen voor woningen, het succes van de taxidienst Uberpop is bekend, hoewel deze vorm van uitlenen ten behoeve van taxidiensten in Nederland officieel verboden is. Het verhuren van een woning is echter nadrukkelijk niet illegaal, maar toch kunnen particuliere verhuurders van een woning met een behoorlijke financiële strop komen te zitten als er tijdens de verhuurperiode schade ontstaat. Binnenkort is dat met een nieuwe ‘sharingpolis’ echter verleden tijd.

Uitsluitingsclausule bij leen of huur

Momenteel is het nog zo dat de eigenaar (van in dit geval een woning) zelf voor eventuele schade op moet draaien die ontstaat tijdens de huurperiode. Verzekeraars hebben namelijk vrijwel allemaal een uitsluitingsclausule in hun polis opgenomen waarin staat vermeld dat schade die ontstaat als de woning is verhuurd. De enige manier die er op dit moment is om toch verzekerd te zijn is het afsluiten van een zakelijke schadepolis, maar die zijn vrij duur, en daardoor weinig aantrekkelijk.

Nieuwe polis voor Airbnb-verhuur

Het voor een korte tijd verhuren van een woning wordt Airbnb-verhuur genoemd. Omdat deze manier van verhuren sterk opkomt zijn verschillende verzekeraars tot de conclusie gekomen dat het consequent uitsluiten van dekking tijdens een verhuurperiode niet meer van deze tijd is. Vandaar dat diverse verzekeringsmaatschappijen vanaf 1 januari 2015 een nieuw verzekeringsproduct op de markt brengen: de Airbnb-polis. Met deze polis wordt schade als gevolg van brand, lekkage of storm voortaan gedekt. Wel zijn er uiteraard een aantal voorwaarden aan deze nieuwe polis verbonden. Zo is het bijvoorbeeld verboden om de woning voor een lange periode te verhuren. Verzekeraar Nationale Nederlanden heeft als maximale verhuurperiode twee maanden per jaar vastgesteld.

Peerbyverzekering

Een andere verzekering die raakvlakken heeft met de Airbnb-verzekering is de Peerbyverzekering. Deze verzekering wordt opgesteld om goederen die onderling worden uitgeleend (bijvoorbeeld gereedschappen) tegen schade te verzekeren. Bij de meeste polissen is het namelijk nu nog zo dat niet alleen verhuur, maar ook uitleen onder de uitsluitingsclausule valt. Omdat het uitlenen van goederen steeds meer gemeengoed lijkt te worden hebben een aantal verzekeraars aangegeven in deze trend mee te gaan. Onder meer Achmea heeft concrete plannen voor een Peerbyverzekering.