Oldtimerverzekering vergelijken

Waarom oldtimerverzekering vergelijken? Een autoverzekering afsluiten is de gewoonste zaak van de wereld want in Nederland is het heel simpel: wilt u met een (eigen) auto de weg op dan moet deze minimaal WA verzekerd zijn. datzelfde geldt natuurlijk wanneer u met een oldtimer de weg op wilt, want hoewel ouder dan de meeste wagens, een auto blijft een auto, en de wet blijft de wet.

Toch is het afsluiten van een oldtimerverzekering zeker iets om wat extra aandacht aan te besteden, en wat extra tijd voor uit te trekken. Een oldtimer is namelijk niet zomaar een auto, en dus moet er bij het oldtimerverzekering vergelijken op bepaalde punten extra gelet worden.

Oldtimerverzekering Vergelijken, waar let ik op?

Het klinkt misschien als een domme vraag, of op z’n minst als een open deur, maar bij het oldtimerverzekering vergelijken is het belangrijk om van te voren eens goed na te denken met welk doel u de oldtimer hebt aangeschaft. De meeste eigenaren van een oldtimer willen met zo’n mooie oude wagen weleens een ritje maken, en in dat geval is een verzekering hoe dan ook verplicht.

Er zijn echter genoeg eigenaren van een oldtimer in Nederland die een dergelijke auto vooral, en vaak zelfs uitsluitend, aanschaffen om aan te sleutelen. Wanneer u tot die categorie oldtimerbezitters behoort is het maar de vraag of u de auto wel moet verzekeren, of dat u geld bespaart door geen verzekering af te sluiten.

Oldtimerverzekering Beperkt casco

Oldtimerverzekering vergelijkenEen oldtimer is een auto die doorgaans zeer uniek is, en waarbij u ongetwijfeld de nodige uurtjes hebt besteed aan het sleutelen of poetsen van de auto. Daar komt in veel gevallen nog bij dat schade aan een oude en unieke auto vaak alleen te herstellen is tegen een relatief hoge prijs. Dat kan een belangrijke reden zijn om de oldtimer goed te verzekeren.

Vanzelfsprekend heeft een WA-verzekering voor het vergoeden van schade aan de oldtimer zelf in dat geval niet zo veel zin. Een WA-verzekering dekt namelijk alleen de schade aan de wederpartij wanneer u (met uw oldtimer) een ongeluk veroorzaakt. De schade die u zelf ondervindt blijft met een WA-verzekering voor uw eigen rekening.

Met een beperkt casco (WA+) verzekering is de kans al een stuk groter dat de verzekeringsmaatschappij schade die aan uw oldtimer ontstaat vergoedt. Daarbij moet aangetekend worden dat de schade die in aanmerking komt voor dekking door een WA+-verzekering over het algemeen niet mag zijn veroorzaakt door een aanrijding die u (ongewild) veroorzaakt.

Wel worden er met een WA-verzekering zaken gedekt die met name voor oldtimers erg interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan brand. De kans dat er in een oldtimer brand ontstaat is namelijk zeker niet denkbeeldig.

Vaak is de bedrading in een oldtimer al wat meer versleten, en ook tijdens het sleutelen aan een auto kan er natuurlijk wat misgaan. Daarnaast dekt een oldtimerverzekering met WA+-module de schade wanneer uw oldtimer onverhoopt gestolen wordt. Veel verzekeringsmaatschappijen dekken met de WA+-module tevens schade door ruitbreuk, of het repareren van een sterretje in de ruit.

Oldtimerverzekering Allrisk

Bent u zeer zuinig op uw oldtimer, of bent u van plan om er behoorlijk wat kilometers mee te maken dan is een allriskverzekering misschien wel de beste optie. U bent dan op de best mogelijke manier verzekerd tegen de meest uiteenlopende oorzaken van schade.

Vanzelfsprekend mag u er bij een allriskverzekering wel van uitgaan dat u een forse premie betaalt. Bij een oldtimer is dit vaak in nog grotere mate het geval dan bij een ‘gewone’ auto.

Het voordeel bij een allriskverzekering is wel dat uw oldtimer verzekerd is tegen schade die ontstaat bij een ongeval (wanneer u zelf de ‘schuldige partij’ bent) en ook wanneer uw oldtimer door storm en ander natuurgeweld wordt geteisterd komt uw verzekering u te hulp.

Aangezien u zelf wel kunt bedenken hoe vervelend een hagelbui op het verkeerde moment voor uw oldtimer is kan een allriskverzekering het leed op z’n minst verzachten.

Leeftijd oldtimer

Een oldtimer is een auto op leeftijd. Op zich geeft de omschrijving “oldtimer” dat natuurlijk prima aan, maar wat niet iedereen weet is dat er ook een officiële leeftijdsgrens wordt gehanteerd waaraan een auto moet voldoen om een officiële oldtimer te zijn. In Nederland is dit 40 jaar (voor motoren of brommers overigens 30 jaar).

Bij het oldtimerverzekering vergelijken moet u het bijzondere karakter van uw auto goed in het achterhoofd houden. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben namelijk een bepaalde stelregel die ze gebruiken wanneer ze hun klanten informeren over het type autoverzekering dat het best past bij de auto.

Grofweg komt het er op neer dat een auto die minder dan vijf jaar oud is allrisk verzekerd dient te worden. Voor een auto van 6 tot en met 10 jaar oud wordt geadviseerd om een WA+-verzekering af te sluiten en is een auto ouder dan 10 jaar dan wordt over het algemeen gesteld dat een WA-verzekering het meest rendabel is.

Nogmaals: voor een oldtimer gelden deze basisprincipes niet. Bij een oldtimer schuilt de kracht en de uniciteit van de auto juist in de leeftijd. De standaardrichtlijn voor het type verzekering is dus niet van belang en het kan perfect mogelijk zijn dat tijdens het oldtimerverzekering vergelijken de beste optie voor uw specifieke oldtimer een WA+- of Allriskverzekering is.

4.1/511 ratings