Opstalverzekering vergelijken

Een opstalverzekering is een beetje een ondergeschoven kindje in verzekeringsland. Een veel bekendere verzekering is de inboedelverzekering. Toch is opstalverzekering vergelijken minstens zo belangrijk, en het is dan ook een erg goed idee om voldoende aandacht te besteden aan deze verzekering. Net als bij alle andere soorten verzekeringen kom je er namelijk in het geval van een calamiteit pas achter hoe waardevol een opstalverzekering is.

Over deze vergelijking

De opstalverzekering vergelijken voor het huis

Wie denkt dat hij met een inboedelverzekering wel voldoende gedekt is, in geval van bijvoorbeeld brand, vergist zich. Een inboedelverzekering vergoed namelijk, logischerwijs, alleen schade aan de inboedel. Bij een calamiteit loopt de woning zelf echter meestal ook de nodige schade op. Om hiertegen goed verzekerd te zijn is opstalverzekering vergelijken noodzakelijk.

Ontstaat er schade aan de woning (bijvoorbeeld aan het dak) dan wordt dit door een opstalverzekering gedekt. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die, afhankelijk van hoe uitgebreid de dekking is, worden verzekerd.

Een voorbeeld van schade die gedekt wordt door een opstalverzekering is de schade aan ruiten. In veel gevallen wordt deze schade standaard gedekt, bij sommige verzekeraars moet je hier een extra premie voor betalen. Ook bij bijzondere glassoorten, zoals glas in loodramen, is het gebruikelijk dat er een extra premie van de verzekerde wordt gevraagd.

Het verzekeren van de herbouwwaarde

Opstalverzekering vergelijken - Goedverzekerd.net

De opstalverzekering is er voor om schade aan een woning te dekken. Deze dekking moet zo volledig zijn dat het huis, nadat er sprake is geweest van een calamiteit, weer helemaal kan worden opgeknapt. Officieel wordt er gekeken naar de kosten van het volledig opnieuw bouwen van een soortgelijk bouwwerk.

Vanwege deze reden gaan verzekeraars bij het afsluiten van een opstalverzekering altijd uit van de herbouwwaarde van het huis. Deze herbouwwaarde kan worden vastgesteld door een expert, maar omdat dit een vrij prijzige handeling is wordt er meestal gebruik gemaakt van een ‘herbouwwaardemeter’ die op de website van een verzekeringsmaatschappij kan worden ingevuld.

Bijzondere kosten die gedekt worden door de opstalverzekering

Niet alleen schade aan de woning wordt gedekt door de opstalverzekering, er zijn ook nog een aantal bijzondere kosten die onder deze dekking vallen. Deze bijzondere kosten worden meestal gedekt tot een maximumbedrag van tien procent van het totaal verzekerde bedrag.

Bijzondere kosten kunnen van alles zijn; een voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde bereddingskosten. Bereddingskosten zijn de kosten die je maakt wanneer je probeert om tijdens een calamiteit (bijvoorbeeld brand) schade te voorkomen of te verminderen. Een voorbeeld hiervan zijn de kosten die worden gemaakt als er een brandblusser wordt gebruikt om een brand te blussen.

Andere bijzondere kosten*

Andere kosten naast de bereddingskosten die binnen de opstalverzekering vallen gaan we nu even kort bij langs. Zo zijn er de zogenaamde expertisekosten. Deze kosten zijn de kosten die gemaakt worden wanneer een specialist de schade na een calamiteit komt opnemen. Dit is een standaard handeling die in opdracht van de verzekeringsmaatschappij wordt uitgevoerd. Zo’n specialist is niet gratis, maar gelukkig worden de kosten die hij maakt gedekt door de opstalverzekering.

Dan hebben we nog de kosten voor noodvoorzieningen. Moet er een noodvoorziening worden getroffen omdat een reparatie niet direct kan worden uitgevoerd, dan kost zo’n voorziening natuurlijk geld. De kosten van deze voorziening worden gedekt door de verzekering.

De volgende bijzondere kosten die door de verzekering worden gedekt zijn vooral van belang voor mensen die een pand verhuren. Loop je door een calamiteit tijdelijk huurinkomsten mis dan worden deze gederfde huurinkomsten gedekt door de opstalverzekering. De laatste bijzondere kosten die we aanstippen zijn opruimingskosten. Moet er na een calamiteit worden opgeruimd (denk aan de rommel die ontstaat bij het afbranden van een woning) dan worden deze kosten vergoed.

* zoals al eerder vermeld is worden bijzondere kosten in de meeste gevallen vergoed tot tien procent van de totaal verzekerde som.

Een opstalverzekering bij een huurhuis

Voordat je energie gaat steken in het opstalverzekering vergelijken en afsluiten van een opstalverzekering is het wel even handig om na te gaan of jij wel zo’n verzekering af moet sluiten. Dat ligt er namelijk maar net aan of je een huis huurt, een huis hebt gekocht, of in een huurappartement woont.

Ben jij zelf de eigenaar van een woning omdat je het huis hebt gekocht, dan ben jij degene die verantwoordelijk is voor de opstalverzekering. In dat geval moet je hem dus ook zelf afsluiten.

Bij een huurhuis is dat weer heel anders.

Huur je een woning dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het afsluiten van de opstalverzekering. Dit gegeven houdt vanzelfsprekend ook in dat jij een opstalverzekering af moet sluiten als jij een pand aan anderen verhuurt.

Een appartement is wat de opstalverzekering een beetje een verhaal apart. Als je een appartement huurt in een complex wordt de opstalverzekering meestal afgesloten door de Vereniging van Eigenaren. Die vereniging moet overigens wel actief zijn, zodat je dus zeker weet dat de verzekering ook daadwerkelijk wordt afgesloten.

Zelfs als de Vereniging van Eigenaren een gezamenlijke opstalverzekering afsluit is het verstandig om de polisvoorwaarden even te checken.

Als jij bijvoorbeeld een hele dure keuken in je appartement hebt kan het de moeite lonen om je aanvullend te verzekeren. Dit wordt het bijverzekeren van het eigenaarsbelang genoemd.

Tijdens het opstalverzekering vergelijken en afsluiten geldt een gouden regel: wil je zeker weten dat je de juiste verzekering tegen de juiste prijs afsluit check dan altijd de polisvoorwaarden. Op die manier kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

4.2/519 ratings