Overstromingsverzekering Neerlandse heeft haken en ogen

Overstromingsverzekering Neerlandse heeft haken en ogenDe overstromingsverzekering die verzekeraar Neerlandse aan wil gaan bieden aan de Nederlandse consument is de eerste verzekering die overstromingsschade dekt sinds dit soort dekking na de Watersnoodramp van 1953 door de verzekeraars uit het pakket werd gehaald. Dat lijkt reden tot juichen voor de Nederlandse consument, zeker voor wie in een gebied woont waar wateroverlast geregeld voorkomt. Diverse deskundigen hebben echter zo hun vraagtekens over de overstromingsverzekering zoals Neerlandse die van plan is aan te bieden. Zij wijzen op een aantal zaken die mogelijk negatief uit kunnen pakken voor de consument die een overstromingsverzekering afsluit.

Overstromingsverzekering lijkt slap aftreksel catastrofeverzekering

In 2012 bracht Neerlandse al eens een verzekering op de markt waarbij huiseigenaren zich konden verzekeren tegen de (financiële) gevolgen van rampen. Deze verzekering onder de naam catastrofeverzekering bleek echter, mede door de hoge premies, niet erg in trek bij de consument. Het gevolg was dat Neerlandse deze catastrofeverzekering weer van de verzekeringsmarkt afhaalde. De “nieuwe” overstromingsverzekering van Neerlandse lijkt echter vooral een publiciteitsstunt aangezien Neerlandse beweert dat deze verzekering de eerste verzekering is waarbij een volledige (overstromings)dekking geboden wordt. Wanneer we de overstromingsverzekering echter kritisch bekijken zien we dat het in feite een afgeslankte variant van de geflopte catastrofeverzekering is. In deze “nieuwe” verzekering zijn namelijk de dekkingen tegen aardbevingen en terrorisme uit het pakket gehaald zodat alleen overstromingsrisico nog gedekt wordt.

Risicoafhankelijke premies

De premie die een verzekeringsnemer wordt geacht te betalen voor de overstromingsverzekering van Neerlandse kan, afhankelijk van het risico dat een verzekerde heeft op een daadwerkelijke overstroming, behoorlijk fluctueren. Op zich is dat natuurlijk niet vreemd, ook bij andere verzekeringen zien we dat risicogroepen een hogere premie dienen te betalen. Neerlandse is op dit moment echter nog niet heel duidelijk over de hoogte van de premies. Het enige bedrag dat de verzekeraar momenteel noemt is 75 euro per jaar. Direct daar achteraan meldt de verzekeringsmaatschappij echter dat “in gebieden met een sterk verhoogd risico […] premies aanzienlijk [kunnen] worden.” Ook is de overstromingsverzekering voorzien van een bloc-bepaling. Die bepaling geeft de verzekeraar de mogelijkheid om de voorwaarden en de premie tussentijds eenzijdig te wijzigen.

Ingewikkelde klachtenprocedure

Het Britse bedrijf Lloyd’s draagt het risico voor de verzekering, en dus niet Neerlandse zelf. Dat dit voor consumenten die een klacht hebben over een aspect van de overstromingsverzekering lastige taferelen kan opleveren ligt voor de hand. De klachtenprocedure gaat namelijk via Neerlandse om vervolgens terecht te komen bij Lloyd’s. concreet houdt dit in dat wanneer een klacht niet naar tevredenheid wordt opgelost een Nederlandse consument naar de Financial Ombudsman Service (FOS) UK moet stappen. Overzichtelijk is anders…