Veranderende polisvoorwaarden Yarden leiden tot extra kosten nabestaanden

Leestijd: 2 minuten

Een uitvaart is een gebeurtenis die impact heeft en die je goed geregeld wilt hebben. Bovendien is een uitvaart in veel gevallen een nogal dure aangelegenheid. Geld dat de meeste mensen er overigens wel voor over hebben. Op een waardige manier afscheid nemen van een geliefde daar moet niet op beknibbeld worden is de gedachte. Omdat een uitvaart naast een behoorlijk prijskaartje ook een hoop geregel met zich meebrengt is de hulp van een gespecialiseerde uitvaartonderneming meer dan gewenst.

Om verzekerd te zijn van die (praktische) ondersteuning en om zeker te weten dat de gewenste uitvaart betaalbaar is sluiten veel mensen een uitvaartverzekering af. Soms leidt dit echter tot vervelende verrassingen. Zo verscheen onlangs het bericht in de media dat nabestaanden die bij uitvaartverzekeraar Yarden een verzekering hadden lopen soms een groot bedrag extra moesten betalen. Wat was er aan de hand?

Naheffing op naturapolis

De reden dat een aantal nabestaanden geconfronteerd werden met onverwacht hoge kosten heeft te maken met het feit dat de polisvoorwaarden van een naturapolis die deze mensen hadden lopen door Yarden zijn gewijzigd. Deze wijziging is niet van een recente datum overigens. Al in 2007 is deze omzetting door Yarden gedaan. Dat diverse consumenten nu met de consequenties hiervan worden geconfronteerd is niet zo raar.

Uitvaartverzekeringen lopen nu eenmaal voor een langere tijd en er wordt (uiteraard) pas uitgekeerd wanneer er daadwerkelijk een uitvaart plaatsvindt. Je zou zeggen dat een omzetting van de polisvoorwaarden voor iedereen helder moet zijn en dat er dus geen onverwacht hoge kosten op de loer liggen. Toch is daar kennelijk iets misgegaan.

Hoe ontstonden de hogere kosten?

Ok, er was sprake van veranderende polisvoorwaarden, maar verklaart dat een bedrag dat soms wel duizenden euro’s hoger ligt dan verwacht? Volgens Yarden wel. De uitvaartverzekeraar stelt dat er het volgende is gebeurd: in eerste instantie was het zo dat Yarden een aantal van tevoren vastgestelde zaken zou vergoeden vanuit de naturaverzekering. Denk aan de kist, rouwkaarten en dat soort zaken. De hoogte van die kosten deed in eerste instantie niet ter zake: er zou hoe dan ook worden uitgekeerd. Omdat deze kostenposten in de afgelopen jaren steeds verder opliepen was deze manier van werken voor Yarden niet langer rendabel.

De premie die door verzekerden betaald werd woog niet op tegen het uit te keren bedrag. Om deze (bedrijfseconomisch) onwenselijke situatie tegen te gaan veranderde Yarden de polis en informeerde de polishouders dat voortaan een pakket ter waarde van maximaal 3733 euro werd gedekt.

En dat is de kern van het probleem. Dat ‘standaardpakket’ kostte in 2007 (het moment dat de polissen werden omgezet) 3733 euro en werd dus volledig gedekt. De prijs van het pakket is sindsdien echter gestegen tot meer dan 6000 euro. De consument die het standaardpakket afneemt moet het verschil tussen de dekking en het totale bedrag dus zelf betalen. De zogenaamde naheffing.

4.1/56 ratings