Politiek reageert op premieplannen Achmea

Politiek reageert op premieplannen AchmeaHet deed nogal wat stof opwaaien: het idee dat Achmea lanceerde om privédata van klanten te registreren en aan de hand van die gegevens een (lagere) premie voor de autoverzekering aan te bieden. Het idee, door Achmea opgedaan tijdens een bezoek aan het Amerikaanse Silicon Valley, is dat een kastje in de auto het rijgedrag van de verzekerde bijhoudt. Blijkt de bestuurder veilig en netjes te rijden dan vertaalt dit zich in een lagere premie voor de autoverzekering.

Lagere premie, weinig privacy?

Het idee van Achmea om op basis van keiharde persoonlijke data verzekeringspremies te gaan berekenen leidde direct tot een heftig maatschappelijk debat. Want wilt u als bestuurder eigenlijk wel dat uw verzekeraar precies weet of, en wanneer, u het gaspedaal iets te ver indrukt? Om nog maar te zwijgen over het feit dat Achmea met deze info precies na kan gaan waar u hebt gereden. Sommige consumenten gaven inderdaad aan dat het ‘Big Brother is watching you’-idee hen tegenstond, en dat ze daarom nooit met een dergelijk kastje in de auto in zouden stemmen. Andere consumenten vonden het juist wel een goed idee en zouden hun informatie best willen delen als daar een lagere premie tegenover zou staan.

Tweede Kamer stelt vragen over privacy

Zoals wel vaker pikten op een gegeven moment ook een aantal van onze volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer het nieuws op, inclusief de privacyvraagstukken die met de plannen van Achmea ineens relevant werden. Besloten werd dat er maar eens aan de ministers gevraagd moest worden wat het kabinet nu precies van de plannen van Achmea vond. Op vragen van de Kamerleden Grashoff en Voortman gaf minister Dijsselbloem (Financiën) aan dat het al langere tijd zo is dat verzekeraars gebruik maken van informatie met betrekking tot klantgedrag om op die manier een risico-inschatting te kunnen maken. Dit is overigens niet verboden en dus constateerde de minister: “Zolang verzekeraars zich aan de wet houden, is er geen reden op te treden.” Of er grote maatschappelijke effecten zouden optreden wanneer veel Nederlanders persoonlijke gegevens zouden gaan delen met hun (auto)verzekeraar kon de minister nog niet voorspellen.

Idee Achmea niet nieuw

Dat er zoveel ophef is ontstaan over de plannen van Achmea (politiek en media zaten er bovenop) is opmerkelijk te noemen. Achmea is namelijk helemaal niet de eerste verzekeraar die op basis van rijgedrag de premie voor verzekerden aan wil passen. Meerdere verzekeraars doen dit namelijk al. Enkele voorbeelden hiervan zijn Delta Lloyd, Reaal en Nationale Nederlanden. Er wordt gebruik gemaakt van een “stekker” die in de auto wordt geplugd en die de snelheid en de manier van optrekken en remmen registreert. Op basis van deze gegevens ontvangt de bestuurder een korting op de premie van zijn autoverzekering.