Reis annuleren bij negatief reisadvies

Negatief reisadvies en calamiteitenU bent van plan om op vakantie te gaan, de reis is geboekt en u heeft een tijdelijke of doorlopende reisverzekering afgesloten. Alles prima geregeld zou u zeggen. Maar wat gebeurt er wanneer er een calamiteit (oorlog of natuurramp bijvoorbeeld) plaats vindt op de plek waar u net van plan was om uw vakantie door te brengen? Kunt u uw reis kosteloos annuleren wanneer u wilt afzien van uw reis? Is een annuleringsverzekering in zo’n geval verplicht?

Calamiteit of een negatief reisadvies

Bij een calamiteit of een verwachte dreiging in een bepaald gebied zal de overheid een reisadvies opstellen. Zo’n advies kan verschillen in gradatie. De gradaties gaan van licht (geen bijzondere veiligheidsrisico’s) naar zwaar (alle reizen worden ontraden). Dit is echter slechts een advies, een reisadvies van de overheid is geen reden om een reis kosteloos te mogen annuleren. Wel geeft de overheid het advies ook door aan het Calamiteitenfonds. Dit fonds heeft een commissie die een uitspraak kan doen over de vraag of een bepaalde calamiteit voldoende reden is om de annuleringskosten van een reis te mogen verhalen. Uw reisorganisatie moet echter wel zijn aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden.

Annuleringsverzekering

Of u in het bezit bent van een annuleringsverzekering heeft dus geen invloed op het kosteloos kunnen annuleren van een reis bij een negatief reisadvies. Een annuleringsverzekering dekt alleen in een aantal specifieke gevallen de kosten van een annulering. Meestal gaat het hierbij om familieomstandigheden zoals overlijden of ernstige ziekte, zwangerschap en echtscheiding.

Toch op reis
Stel dat er een negatief reisadvies wordt uitgebracht maar u bent toch van plan om uw reis te ondernemen. In dat geval kan het zo zijn dat het Calamiteitenfonds geen dekking biedt. Dit houdt in dat, wanneer u bepaalde kosten maakt omdat u uw reis moet wijzigen of eerder af moet breken, u geen beroep kunt doen op de garantie van het Calamiteitenfonds.