Reisverzekering en een negatief reisadvies

Reisverzekering en negatief reisadviesHet komt wel eens voor dat er een vakantie geboekt is naar een bestemming waarvoor eveneens een reisverzekering met annuleringsverzekering is afgesloten, maar het reisadvies blijkt op het moment van vertrek negatief. Hoe moet dit dan worden opgelost? Is dat een goede reden om gebruik te maken van de annuleringsverzekering of valt dit niet onder dat regelement.

Een actueel onderwerp is Jemen, het reisadvies naar dat land is momenteel negatief volgens het ministerie van Buitenlandse zaken. Dit in verband met de kans op aanslagen in dat land. Er kunnen in dit geval meerdere situaties optreden. Zo kan de touroperator besluiten uw reis te annuleren waardoor u een andere reis krijgt of uw geld terug ontvangt. Wat echter ook kan is dat de reis zelf geboekt is. Dan is er slechts één persoon die de reis kan wijzigen, maar hoe denkt de verzekeringsmaatschappij hier over?

Omboekmogelijkheden bij een negatief reisadvies

Hoewel een negatief erg onhandig kan zijn voor de reizende is het geen reden om een reis te annuleren. Het gaat hier slechts om een advies en niet om een eis. Een mogelijkheid is wel om contact op te nemen met uw touroperator om te kijken of uw reis toch niet omgeboekt zou kunnen worden.

Calamiteitenfonds

In Nederland bestaat er ook nog het Calamiteitenfonds. Indien er onverwacht ernstige onrusten uitbreken of indien er sprake is van een natuurramp waardoor de reis niet kan worden voortgezet. Dan financiert het Calamiteitenfonds de aanpassing van de reis of ze geeft een vergoeding voor de geannuleerde reisdagen.

De hulp van het Calamiteitenfonds geldt echter niet altijd. Het kan namelijk zijn dat er een dekkingsbeperking geldt in een land. Indien dit het geval is, dan is de reis vanaf 30 dagen voor vertrek nog gratis te annuleren. Voorwaarde hierbij is echter wel dat de reisorganisatie is aangesloten bij het Calamiteitenfonds. Indien de beperking al geldt op het moment van boeking, dan vervalt tevens de garantie voor het Calamiteitenfonds.

Een negatief reisadvies is geeft dus geen recht om gebruik te maken van de annuleringsverzekering. Indien er een onverwachte situatie optreedt indien u al op vakantie bent, dan kan contact worden opgenomen met de alarmcentrale van de reisverzekering. De alarmcentrale kan vervolgens assisteren bij aanpassing of voortzetting van de reis.