Reisverzekering relevanter want vakantie wordt steeds duurder

Wel of niet een reisverzekering afsluiten? Het blijft natuurlijk de keuze van de individuele consument. Hoe groot is de kans dat er tijdens uw vakantie iets gebeurt, hoe groot is de kans dat alles gladjes verloopt? Voelt u zich prettig bij het idee dat u bepaalde risico’s hebt afgedekt of kunt u prima ontspannen zonder dat u alles tot in de puntjes hebt verzekerd? Deze afwegingen zijn voor elk individu verschillend. Op dit vlak gaat het namelijk over het algemeen over gevoelsargumenten. Wat dat betreft is er op dit punt niet zo heel veel zinnigs te zeggen over het belang van een goede reisverzekering. Op een ander punt kan dat echter wel. Een rapport dat recent door ABN Amro is uitgebracht komt met harde data over het vakantiegedrag van de (gemiddelde) Nederlander. Data die tot interessante overwegingen leidt bij de vraag of er een reisverzekering moet worden afgesloten, en hoe volledig die dan zou moeten zijn.

Comfort op reis: we kunnen niet meer zonder

Bij de vraag hoe uitgebreid een reisverzekering moet zijn is een belangrijk element uiteraard wat de kosten zijn wanneer er onverzekerd iets misgaat. Wat dat betreft is er in de laatste jaren het nodige veranderd. De tijd dat een volledige vakantie voor een Nederlander bestond uit een weekje op een camping aan de Noordzee of een tocht met de caravan richting Frankrijk ligt grotendeels achter ons. Frankrijk is nog steeds de meest populaire vakantiebestemming – daar niet van – maar de caravan of tent heeft veelal plaatsgemaakt voor een verblijf in een luxe vakantiehuis of in een hotel. Ook het aantal dure apparaten dat meegesleept wordt is enorm toegenomen. Denk alleen al aan mobiele telefoons, iPads, laptops en dat soort zaken. Naast het huren van een vakantiehuisje wordt ook het verblijven in een particuliere woning in het vakantiegebied steeds populairder. In die laatste categorie laten de cijfers van ABN Amro zelfs een stijging van 50 procent zien ten opzichte van het jaar 2016.

 

Comfort en de reisverzekering

De toenemende behoefte aan comfort en het grote aantal dure apparaten dat Nederlanders tegenwoordig mee op reis nemen zorgt ervoor dat het belang van een goede reisverzekering toeneemt. Wie meer besteedt aan zijn of haar vakantie krijgt namelijk ook te maken met grotere kostenposten wanneer er iets misgaat. Was de buit jaren geleden bij een inbraak in een tent of caravan hooguit een primusbrandertje, tegenwoordig kunnen misdadigers er zomaar vandoor zijn met elektronica ter waarde van vele honderden euro’s. Voor wie naar het verre buitenland op vakantie wil gaan is het bovendien aan te raden om een extra module in de reisverzekering op te laten nemen die eventuele dure ziektekosten dekt. Iets waar vroeger vrijwel niemand over na hoefde te denken.