Speciale ‘doelgroeppolis’ niet langer toegestaan

Leestijd: 2 minuten

Voor veel Nederlandse consumenten was het altijd een interessante manier om te besparen op de kosten van de zorgpolis; maak gebruik van de kortingen die zorgverzekeraars bieden voor mensen uit een bepaalde doelgroep en de kosten voor de zorgverzekering blijven beheersbaar. Een voorbeeld van een doelgroep die door zorgverzekeraars werd bediend met een speciale zorgverzekering is de studentenpopulatie. Maar studenten waren in de afgelopen jaren allang niet meer de enige groep waarvoor speciale polissen op de markt kwamen.

Speciale zorgverzekering voor bepaalde doelgroep

Naast de studenten keken de zorgverzekeraars de afgelopen jaren nadrukkelijk naar andere doelgroepen aan wie ze een speciale zorgverzekering konden slijten. Voorbeelden hiervan zijn onder andere (niet studerende) jongeren, medewerkers uit een bepaalde beroepsgroep (bijvoorbeeld medewerkers van academische ziekenhuizen) en vrouwen. Vanaf 1 januari 2015 is het zorgverzekeraars echter niet meer toegestaan om verzekeringen voor een specifiek bepaalde doelgroep op de markt te brengen.

Klein detail: dit verbod wordt vastgelegd in de herziene zorgwet die minister Schippers nog wel even door het parlement moet zien te loodsen. Zoals we tijdens de ‘kerstcrisis’ in de Haagse politiek hebben gezien is een wet echter pas definitief als zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer hier mee instemmen.

Verzekeraars zijn verplicht iedereen te accepteren

Dat er nu officieel wordt vastgelegd dat bijzondere voorwaarden met betrekking tot de doelgroep verboden zijn is op zich niet vreemd. In feite was het namelijk al langer zo dat zorgverzekeraars verplicht zijn om elke consument te accepteren als het ging om het verstrekken van de basisverzekering. Deze regels worden in de nieuwe zorgwet dus aangescherpt en officieel op papier gezet.

NZa gaat regels handhaven

Om er voor te zorgen dat de zorgverzekeraars zich aan de regels houden wanneer de nieuwe wet is ingegaan krijgt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een belangrijke taak. Deze toezichthouder wordt er namelijk verantwoordelijk voor om er op toe te zien dat de verzekeraars zich aan de nieuwe regels houden, en toch niet stiekem een doelgroep uitkiezen waarvoor gunstige voorwaarden gaan gelden.

Speciale eisen voor aanvullende verzekering niet aan banden gelegd

Dat zorgverzekeraars iedereen moeten accepteren geldt alleen voor de (verplichte) basisverzekering. Voor een aanvullende verzekering mag een zorgverzekeraar bepaalde eisen blijven stellen.

Bijvoorbeeld in het geval van een hoog gezondheidsrisico, of bij een bepaalde (hoge) leeftijd is het mogelijk dat een verzekeraar extra eisen stelt aan de acceptatie van de klant. Overigens zijn er veel verzekeraars die helemaal geen extra eisen stellen wanneer een consument een aanvullende verzekering af wil sluiten.

4.1/56 ratings