Uitvaartverzekering geen overbodige luxe

Uitvaartverzekering geen overbodige luxeDe uitvaart van een geliefde: dat is iets waar veel mensen niet aan moeten denken. Op zich is dit begrijpelijk, want de dood is voor vrijwel niemand een prettig onderwerp. Aan de andere kant is er niets zo onvermijdelijk als de dood. Iedereen sterft een keer, en alle zaken die bij een overlijden komen kijken moeten vervolgens geregeld worden. De naaste familie is meestal verantwoordelijk voor het regelen van de uitvaart. Helaas is het een bekend gegeven dat veel nabestaanden met allerlei vragen komen te zitten, bijvoorbeeld over de wensen van de overledene. Buitengewoon schrijnend, omdat tegelijkertijd ook het rouwproces volop aan de gang is. Last but not least is een uitvaart ook nog eens een vrij kostbare zaak in financieel opzicht. Nabestaanden die in financiële moeilijkheden komen wanneer de uitvaart bekostigd moet worden zijn helaas geen uitzondering.

Kosten uitvaart groot probleem

De kosten van een begrafenis of crematie, met alles wat daarbij komt kijken, lopen al snel richting de 10.000 euro. Dat is een boel geld, en voor veel mensen is het zelfs een onoverkomelijk probleem. Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door GfK onder meer dan 50.000 Nederlanders blijkt dat 29 procent een dik financieel probleem heeft als er iemand uit de naaste omgeving overlijdt. Het is zelfs zo erg dat deze groep onomwonden aangeeft geen enkele mogelijkheid te zien om de kosten van een uitvaart binnen de wettelijke termijn van 30 dagen aan de uitvaartonderneming te betalen. Daarnaast geeft nog eens 12 procent in dit onderzoek aan de kosten niet zelf op te kunnen brengen, maar wel te verwachten dat er iets geregeld kan worden (bijvoorbeeld door een lening bij vrienden of familie af te sluiten). Opvallend detail in het onderzoek is dat ongeveer 10 procent van de ondervraagden geen enkel idee heeft of ze in staat zijn de kosten van een uitvaart op tijd te betalen. Ouderen lijken over het algemeen wel een stuk beter voorbereid dan jongeren: van alle 65-plussers geeft meer dan 75 procent aan dat ze geen moeite zullen hebben om een uitvaart te kunnen bekostigen.

Overweeg een uitvaartverzekering

De uitkomsten van het onderzoek van GfK geven maar weer eens aan dat het afsluiten van een uitvaartverzekering een optie is die consumenten maar het beste serieus kunnen overwegen. Dit wordt ook bevestigd door verschillende uitvaartondernemers die vaak te maken krijgen met nabestaanden die onvoldoende voorbereid zijn en geen enkel idee hebben wat er allemaal geregeld moet worden, en al helemaal niet welke kosten er aan verbonden zijn.