Verplichte cursus nadat je met drank op achter het stuur hebt gezeten

Leestijd: 2 minuten

Automobilisten die zijn aangehouden terwijl ze met te veel alcohol in hun bloed over de openbare weg reden komen in aanmerking voor een educatieve maatregel alcohol en verkeer. Dit is een cursus waarbij er wordt ingegaan op de risico’s van alcoholgebruik in combinatie met autorijden. Ook moet de deelnemer een aantal opdrachten uitvoeren en heeft het invloed op de autoverzekering, de premie wordt duurder en er zijn verzekeraars die je niet meer accepteren. Het doel is om te voorkomen dat een deelnemer in het vervolg weer met alcohol in zijn bloed aan het verkeer gaat deelnemen.

Je wordt aangehouden drank op. Wat dan?

Een bestuurder die moet blazen bij een alcoholcontrole en niet aan de norm voldoet wordt aangehouden door de politie. De politieambtenaar die de controle uitvoert kan vervolgens bepalen of hij iemand in aanmerking wil laten komen voor een Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA). Dit kan wanneer het alcoholpromillage tussen de 1,0 en 1,3 promille bedraagt. Voor beginnende bestuurders is de limiet 0,8 promille.

Nadat de agent heeft bepaalt dat je in aanmerking komt voor een EMA stuurt hij de zaak door aan het CBR. Het CBR hakt vervolgens de knoop door of iemand daadwerkelijk mee moet doen aan een EMA.

Als dit het geval is krijg je een acceptgiro thuisgestuurd die je voorafgaand aan de cursus moet betalen. Het bedrag dat je in 2014 moet neertellen voor de korte cursus bedraagt 526 euro (cursuskosten en administratiekosten). De langere cursus is duurder. Of je aan de korte of lange cursus mee moet doen hangt af van de hoogte van het promillage dat je hebt geblazen toen je werd aangehouden.

Lengte van de cursus

De korte cursus heet officieel de Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA). Deze cursus heeft twee bijeenkomsten die elk een ochtend of een middag in beslag nemen. De langere cursus heet EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer. Hierbij kom je 1 dag en vervolgens nog twee dagdelen naar de cursus. Ook heb je een nagesprek van een uur. Het deelnemen aan de (L)EMA is verplicht als je hiervoor bent opgegeven door het CBR. Kom je niet naar de cursus dan kan je rijbewijs ongeldig worden verklaard.

4/511 ratings