“Verzekeraars dwarsbomen verhuisplannen”

Verzekeraars en InboedelverzekeringenDat het er momenteel op de huizenmarkt niet geweldig voor staat is geen nieuws. Mensen die hun huis te koop hebben staan moeten vaak lang wachten voordat de woning is verkocht. En als het dan eenmaal zo ver is blijken ze regelmatig met een restschuld te blijven zitten. Hierdoor komen huizenbezitters vaak in grote financiële problemen

Huis onder water

Als een woning wordt verkocht tegen een prijs die lager is dan de hypotheekschuld ontstaat er een restschuld. De term die voor zo’n geval wordt gebruikt is ‘onder water staan’. Mensen met een restschuld kunnen deze aflossen met spaargeld. Vaak hebben woningbezitters echter niet zulke grote reserves waardoor dit een onhaalbare kaart wordt. Een andere mogelijkheid is dan om de schuld mee te financieren bij de aankoop van een nieuw huis.

Verzekeraars houden meefinancieren tegen

Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) krijgen mensen die hun restschuld mee willen laten financieren nul op het rekest bij hun verzekeraars. De informatievoorziening is slecht zodat huiseigenaren niet goed weten wat ze bij een restschuld het beste kunnen doen. Volgens VEH schieten de verzekeraars tekort in het verstrekken van informatie doordat er op de websites van de verzekeraars amper rekenvoorbeelden te vinden zijn met betrekking tot restschuldfinanciering.

Verzekeraars oneens met kritiek van VEH

Het Verbond van Verzekeraars, de koepelorganisatie voor verzekeraars in Nederland, is het totaal oneens met de kritiek van de VEH. Volgens de organisatie doen verzekeraars er juist alles aan om huiseigenaren die met een restschuld blijven zitten te ondersteunen. Een groot nadeel voor de verzekeraars is echter dat zij niet bevoegd zijn om een zogenaamd consumptief krediet te verstrekken.

Consumptief krediet

Het consumptief krediet waar door het Verbond van Verzekeraars wordt verwezen is een lening die wordt gebruikt om de restschuld af te lossen. Dit is meestal een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Wanneer deze lening wordt afgesloten kan de restschuld worden afgelost. Een groot nadeel van een consumptief krediet is echter wel dat hierbij uiteraard ook weer de nodige maandlasten komen kijken.

Let op bij het afsluiten van een consumptief krediet

Consumptieve kredieten mogen door een bank worden afgesloten, maar niet door een verzekeraar. Ook andere kredietverstrekkers zoals bedrijfjes die zich alleen met het verstrekken van leningen bezighouden maken reclame voor het afsluiten van een consumptief krediet. Zulke ondernemingen zijn niet altijd even betrouwbaar, en voor je het weet zit je opgescheept met extreem hoge maandlasten. Laat je dus altijd goed voorlichten als je overweegt een consumptief krediet af te sluiten.