Vlucht geannuleerd? Informatieplicht voor luchtvaartmaatschappij

Dat het verstandig is om een reisverzekering af te sluiten zullen de meeste mensen wel beamen. Vooral wanneer je een trip gaat maken waarbij je een gebied met een totaal andere cultuur bezoekt is een reisverzekering eigenlijk een must. Al was het maar om contact op te kunnen nemen met je verzekeraar wanneer er iets gebeurt in een land waar je de taal niet spreekt.

Wat altijd wel een issue is dat is de vraag wat een reisverzekering nu wel of niet dekt. Want het is natuurlijk ongelooflijk zuur wanneer je in een crisissituatie vertrouwt op je verzekering terwijl dat onterecht blijkt te zijn. Tot voor kort was een door de luchtvaartmaatschappij geannuleerde vlucht bijvoorbeeld een situatie waarin je vaak als gedupeerde reiziger niet werd gecompenseerd. Door de uitspraak van een rechter in mei 2017 is deze situatie echter ten gunste van de reiziger veranderd.

Schadevergoeding uitgekeerd aan gedupeerde reiziger

Veel vliegmaatschappijen blinken niet echt uit op het gebied van communicatie met (gestrande) reizigers. Tot voor kort kwamen ze daar mee weg en had de reiziger – verzekerd of niet – vaak gewoon pech. Dankzij een vasthoudende passagier die een vliegmaatschappij voor de rechter daagde staan reizigers van wie de vlucht is geannuleerd er tegenwoordig een stuk beter voor. De passagier wiens vlucht was geannuleerd werd hier door de luchtvaartmaatschappij pas bijzonder laat van op de hoogte gebracht: een behoorlijke financiële strop die de vliegmaatschappij (SLM uit Suriname) weigerde te compenseren. De gedupeerde reiziger liet dit echter niet over zijn kant gaan en begon een rechtszaak. Hij was hierin zo vasthoudend dat hij tenslotte uitkwam bij het Europese Hof van Justitie dat uitspraak deed. Het Hof oordeelde ten gunste van de passagier: voor iedereen die regelmatig reist heeft deze gerechtelijke uitspraak bijzonder gunstige gevolgen.

Wanneer wordt je gecompenseerd?

Tot de uitspraak van het Hof was het vaak zo dat een luchtvaartmaatschappij en het reisbureau waar een reis wordt geboekt naar elkaar wijzen wanneer er gevraagd wordt om een schadevergoeding in verband met een geannuleerde vlucht. De uitkomst is vaak dat er simpelweg niet gecompenseerd wordt.

Met de recente uitspraak van het Europese Hof is dat verleden tijd. Vanaf nu is het voor luchtvaartmaatschappijen verplicht om passagiers minimaal twee weken van tevoren te informeren over een vlucht die geannuleerd wordt. Gebeurt dit niet dan heeft de passagier recht op een schadevergoeding. Bovendien moet de luchtvaartmaatschappij aan kunnen tonen dat ze inderdaad op tijd hebben gewaarschuwd. Kunnen ze dit niet bewijzen dan moeten ze een compensatie betalen. Overigens mogen de luchtvaartmaatschappij en het reisbureau zelf uitvechten wie uiteindelijk voor de compensatie opdraait. Daar mag de passagiere echter niets van merken. Die moet gewoon direct (of in elk geval zo snel mogelijk) gecompenseerd worden.