Wat kost een uitvaart gemiddeld?

Leestijd: 2 minuten

Hoe u het ook wendt of keert; er komt een moment dat u het middelpunt zal zijn van een uitvaart. En hoogstwaarschijnlijk krijgt u zelfs al eerder in uw leven te maken met het regelen van een begrafenis of crematie doordat er in uw familie- of vriendenkring een sterfgeval plaatsvindt. Hoewel het voor de meeste mensen niet echt een prettig onderwerp is om over na te denken is het wel een belangrijk onderwerp. Want een uitvaart – of het nu een crematie of een begrafenis betreft – is een behoorlijk dure aangelegenheid. Dat is precies ook de reden dat steeds meer mensen een uitvaartverzekering afsluiten. Goed mogelijk dat het afsluiten van zo’n uitvaartverzekering voor u ook een goed idee is.

Hoeveel kosten brengt een uitvaart met zich mee?

Uitvaartverzekering of nog geen uitvaartverzekering; een interessante vraag is hoeveel een uitvaart nu eigenlijk gemiddeld kost. En het is heel flauw, maar dat is echt niet precies te zeggen. Het aantal factoren dat de uiteindelijke kostprijs van een volledige uitvaart bepaalt is namelijk bijzonder groot. Voor wie toch geïnteresseerd is in een concreet getal: de basiskosten van een uitvaart zijn ongeveer 2500 euro. Daar moeten alle kosten voor de inkleding van de uitvaart nog bovenop komen.

Wat wel duidelijk is, dat is dat een crematie gemiddeld genomen een stuk goedkoper is dan een begrafenis. Ongeacht alle bijkomende kosten voor de plechtigheid en de ontvangst van de gasten is een crematie vaak zo’n 500 euro goedkoper.

Extra kostenposten

Bovenop het bedrag dat u moet neerleggen voor een “standaard” uitvaart komen diverse extra kosten. Dit zijn allerlei verschillende zaken, die de meeste mensen desalniettemin wel belangrijk – of zelfs onmisbaar – vinden voor een uitvaart in de gewenste sfeer.

Denk hierbij aan de kosten voor het opbaren in het uitvaartcentrum of thuis, de kosten voor de rouwauto en de kosten voor eventuele dragers van de kist. Ook een bloemenarrangement is in veel gevallen onderdeel van een uitvaart. Dat geldt ook voor de catering (vaak een koffietafel). En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kosten die niet rechtstreeks met de uitvaart te maken hebben.

Kosten voorafgaand aan de uitvaart

Bij uw overlijden (of dat van een dierbare) is de kans groot dat u dit op een gepaste wijze wilt communiceren naar de mensen die van het sterfgeval op de hoogte gebracht moeten worden. In veel gevallen gebeurt dit door middel van het sturen van rouwkaarten en soms ook door het plaatsen van een overlijdensadvertentie in een (landelijke) krant. Dat dit geld kost is duidelijk.

Kosten na de uitvaart

Op het moment van de uitvaart (met name wanneer het een begrafenis betreft) worden er zoals hierboven aangegeven sowieso al behoorlijke kosten gemaakt. Er is echter nog een kostenpost die pas later (letterlijk) zichtbaar wordt. De grafsteen of het grafmonument. Deze herdenkingsvorm is een kunstwerk dat letterlijk het sluitstuk vormt van een uitvaart. En voor een grafsteen moet betaald worden, en ook nog eens een behoorlijk bedrag.

Ook hier dient u (in het geval van een begrafenis) rekening mee te houden. Een grafsteen kost al snel enkele duizenden euro’s. Wanneer er een crematie plaatsvindt is er vaak geen sprake van een grafsteen, maar ook dan zijn er meestal nog extra kosten die na de plechtigheid gemaakt moeten worden. De gekozen urn kan behoorlijk prijzig zijn, tot wel meer dan 500 euro. Overigens zijn er ook een groot aantal urnen die aan te schaffen zijn voor een prijs van onder de 100 euro.

4.3/512 ratings