Wat voor verzekeringen heb ik nodig?

Leestijd: 2 minuten

Iedereen heeft een bepaald aantal verzekeringen nodig, dat zal niemand ontkennen. Maar welke verzekeringen zijn nu echt onmisbaar? En welke verzekering is niet direct noodzakelijk? Heel flauw gezegd: dat ligt heel erg aan je persoonlijke omstandigheden. En ook aan je eigen persoonlijkheid. Vind je het prettig om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten dan zal je meer verzekeringen hebben lopen dan iemand die bereid is om meer risico te lopen. Toch is er in het algemeen best iets te zeggen over nut en noodzaak van verzekeringen.

De verplichte verzekeringen

De eerste categorie verzekeringen waar elke Nederlander mee te maken krijgt is de categorie van de verplichte verzekeringen. Er is simpelweg wettelijk vastgelegd dat dit type verzekeringen verplicht is. Het bekendste voorbeeld hiervan is de (basis)zorgverzekering. Ook de WA-verzekering voor de auto is verplicht. Deze verzekeringen heb je dus hoe dan ook nodig.

Populaire verzekeringen

Alle overige verzekeringen zijn verzekeringen die niet wettelijk verplicht zijn. Toch is er tussen de niet-verplichte verzekeringen ook nog wel onderscheid te maken. Een groot aantal verzekeringen zijn zo nuttig dat de meeste Nederlanders ze uit zichzelf afsluiten. Denk hierbij aan een inboedelverzekering of een reisverzekering. Het is bijzonder prettig wanneer een verzekeraar je compenseert bij een brand of diefstal in huis, en datzelfde geldt voor ongevallen tijdens een reis.

Het belang van dit type verzekeringen staat voor vrijwel iedereen wel vast. In hetzelfde rijtje vallen overigens de aanvullende verzekeringen. Wanneer je de eigenaar bent van een dure nieuwe auto is een WA-verzekering gewoon niet voldoende. Het risico dat bij een WA+- of allriskverzekering wordt gedekt weegt op tegen de premie. Datzelfde geldt voor een aanvullende zorgverzekering. Weet je van jezelf dat je regelmatig zorg nodig hebt dan is het gewoon verstandig om hiervoor een verzekering af te sluiten.

Bijzondere verzekeringen

Naast de verzekeringen die al genoemd zijn kan er ook gekozen worden voor verzekeringen die alleen nuttig zijn voor personen in bepaalde omstandigheden. Een voorbeeld hiervan is een huisdierenverzekering. Uiteraard alleen nuttig wanneer je een huisdier hebt. En zelfs dan zal je de afweging zelf nog moeten maken. Want wil je een ziek huisdier laten opereren dan kan dat veel geld kosten. En in zo’n geval kan een huisdierverzekering nuttig zijn. Maar ben je voldoende aan je dier gehecht om maandelijks een premie te betalen? Dat is de vraag.

Of neem je het risico en hoop je dat jouw huisdier niet ziek wordt? Dezelfde vraag speelt een rol bij een heel ander onderwerp: bijvoorbeeld een fiets. Wil je dat je gecompenseerd wordt wanneer je fiets gestolen wordt? Of weegt de premie niet tegen dat risico op? Eigenlijk is die risicoafweging bij elk type verzekering de hamvraag. En jij bent de enige die daarover een beslissing kan nemen.

0/50 ratings