Ziekenhuisopname in het buitenland! Wat nu?

Ziekenhuisopname in het buitenlandUiteraard gaat u er niet van uit als u lekker van uw vakantie aan het genieten bent, toch kan het voorkomen dat u plotseling in het ziekenhuis belandt. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje! Nu is een ziekenhuisopname op zich al vervelend, maar als dat ook nog eens gebeurt in een land waar u niet bekend bent, de taal niet spreekt, en de gewoonten en gebruiken niet kent wordt het uiteraard allemaal extra vervelend. Mocht u toch in deze situatie terechtkomen dan is het belangrijk dat u weet wat u te doen staat. In eerste instantie is het zaak om al voor u op reis gaat te zorgen dat u uw verzekering op orde hebt. Dit scheelt een hoop ongemak en frustratie als u te maken krijgt met een onverhoopte ziekenhuisopname.

Ziekenhuisopname in het buitenland? De Reisverzekering?

Komt u in het ziekenhuis te liggen dan neemt u natuurlijk contact op met de alarmcentrale van uw verzekeringsmaatschappij. Ook dient u in dat geval contact op te nemen met de Nederlandse ambassade, of het consulaat in het land waar u verblijft. Zij nemen dan contact op met het ziekenhuis om informatie te verkrijgen en u zo goed mogelijk bij te staan. In sommige landen is geen ambassade of consulaat van het Koninkrijk der Nederlanden. In dat geval neemt u contact op met de ambassade of het consulaat van een ander EU-land. Zij zorgen dan dat u in contact komt met de juiste mensen.

Wanneer u goed verzekerd bent zorgt u verzekeringsmaatschappij er voor dat de ziekenhuiskosten e.d. betaald worden en houdt de maatschappij contact met uw familie. In het geval van onverzekerde patiënten kan de overheid bemiddelen. Dit kan nodig zijn omdat in een aantal landen ziekenhuizen een behandeling weigeren aan onverzekerde patiënten. Zoals u begrijpt is dit een situatie waar u niet in terecht wilt komen en die u eenvoudig kunt voorkomen door uw zaken van te voren goed te regelen met uw verzekeringsmaatschappij.