Zorgverzekering Vergelijken 2019

Waarom zorgverzekering vergelijken? De verzekering waar veruit het meeste over te doen is in Nederland is zonder twijfel de zorgverzekering. Deze verzekering is verplicht voor elke Nederlander (tenzij gewetensbezwaard) en vereist hoe dan ook een forse maandelijkse premie die je af moet dragen. Juist daarom is het met name bij het afsluiten van de zorgverzekering een goede gewoonte om de verschillende aanbieders goed met elkaar te vergelijken.

Over deze vergelijking

Daar komt nog eens bovenop dat zorgverzekeraars ook nog een groot aantal verschillende pakketten hebben, variërend van de basisverzekering tot zeer uitgebreide verzekeringen, veel keuze dus en daarom is zorgverzekering vergelijken altijd verstandig.

Voer je gegevens in, kies je eigen risico en aanvullende dekkingen en je ziet automatisch de goedkoopste zorgverzekering 2019 voor jouw situatie. Klik op “Bekijk” voor meer informatie en eventuele kortingen of om de zorgverzekering direct online af te sluiten.

Zorgverzekering vergelijken 2019

Zorgverzekering vergelijken en een zorgverzekering uitkiezen waarbij u de gewenste zorg ontvangt tegen een gunstige, of in elk geval een acceptabele, prijs. Dat is iets wat u misschien wel elk jaar moet doen. Toegegeven: u kunt natuurlijk ook ‘gewoon’ bij uw huidige zorgverzekeraar uw bestaande polis laten verlengen, maar de kans dat u dan meer betaalt dan zou moeten is vrij groot. Toch maar even een momentje “zorgverzekering vergelijken” inplannen. Het zal waarschijnlijk niet direct uw grootste hobby worden, het kan u echter tot wel honderden euro’s per jaar schelen.

Hoe zorgverzekering vergelijken?

Maar hoe pakt u dat eigenlijk aan? Er zijn enorm veel basiszorgverzekeringen die worden aangeboden. Vervolgens hebben de diverse zorgverzekeraars ook nog eens een heel groot aanbod aanvullende verzekeringen op de plank liggen. De kans dat u door de bomen het bos niet meer ziet is bijna 100 procent. Het is daarom zaak om stapsgewijs te kijken wat de eisen zijn die u aan een zorgverzekering stelt.

Waar op letten

Uw persoonlijke situatie speelt tijdens het zorgverzekering vergelijken een belangrijke rol. Denk aan leeftijd, gezinssamenstelling en gezondheidsgeschiedenis; hebt u in het verleden vaak medische hulp nodig gehad? Naast persoonlijke situatie zijn er ook nog persoonlijke voorkeuren. De ene persoon vindt het prettig om elk mogelijk risico uit te sluiten. Een ander schat de situatie over het algemeen wat rooskleuriger in en neemt genoegen met een zorgverzekering waarbij alleen de wettelijk verplichte zaken worden gedekt. Uiteindelijk is het toch nog redelijk eenvoudig. Er is een zorgverzekering die het best bij u past. Het lastige is alleen die ook daadwerkelijk te vinden.

Alleen een basis zorgverzekering vergelijken 2019

Laten we vooral praktisch beginnen. Er zijn relatief veel mensen in Nederland die het ruim voldoende vinden om zich op de minimaal vereiste manier te verzekeren. Dat houdt in dat er alleen een basiszorgverzekering wordt afgesloten. Een basiszorgverzekering is namelijk door de Overheid verplicht gesteld voor elke (volwassen) Nederlander. Denk niet dat er bij de basiszorgverzekering maar weinig te kiezen is. Het tegendeel is waar.

Ook de consument die verder geen toeters en bellen aan zijn zorgverzekering wil hebben en met het minimale pakket genoegen neemt kan letterlijk uit tientallen varianten kiezen. De zorg die (volledig) gedekt wordt is bij elke basisverzekering dezelfde. Toch verschillen de prijzen bij de verschillende zorgverzekeraars nogal.

Wat het er ook niet echt eenvoudiger op maakt is dat een zorgverzekeraar (denk bijvoorbeeld aan Menzis, VGZ en anderen) vaak meerdere varianten van de basisverzekering aanbiedt. Een goed voorbeeld hiervan is het onderscheid tussen een naturaverzekering en een restitutieverzekering. Allebei basiszorgverzekeringen, maar qua opzet net weer even verschillend.

Het verschil tussen restitutie en natura zorgverzekeringen

Zorgverzekering vergelijken 2019Wie geen specialist is op het gebied van zorgverzekeringen zou zeggen dat een basiszorgverzekering een basiszorgverzekering is. Dat is te eenvoudig geredeneerd. Zelfs bij de meest “kale” zorgverzekering (en dat is de basisverzekering) moeten er al keuzes gemaakt worden.

Namelijk of u een restitutieverzekering of een natura verzekering afsluit. Bij een restitutiepolis is het zo geregeld dat zelf de aanbieder van uw gezondheidszorg kiest. Ongeacht de zorgaanbieder die u kiest wordt 100 procent van de zorgkosten door de verzekeraar vergoed.

Gaat u naar een zorgaanbieder waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten dan worden de zorgkosten meestal direct door de verzekeraar aan de zorgaanbieder betaald. De enige reden om een behandeling uit het basispakket niet volledig vergoed te krijgen bij een restitutiepolis is een onredelijk hoog tarief bij een zorgaanbieder met wie de verzekeraar geen contract heeft afgesloten.

De verzekeraar kijkt naar de prijzen die andere zorgverleners rekenen voor de behandeling die u heeft ondergaan en vergelijkt uw ingediende factuur daarmee. Is de factuur niet onredelijk hoog dan krijgt u de behandeling volledig vergoed. Wel schiet u eerst het bedrag zelf voor omdat uw verzekeringsmaatschappij geen contract heeft afgesloten met de betreffende zorgaanbieder.

Naturapolis

Vindt u dit maar een ingewikkelde manier van declareren en vindt u het bovendien niet noodzakelijk om zelf een zorgaanbieder uit te kiezen? In dat geval volstaat een naturapolis. Hierbij kiest u niet uw eigen zorgaanbieder maar gaat u naar een ziekenhuis of arts waar uw zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten.

De zorgverzekeraar betaalt de kosten van de behandeling direct. Mocht u toch zelf op zoek willen gaan naar een zorgaanbieder waarmee uw verzekering géén contract heeft, houdt u er dan rekening mee dat u slechts een gedeelte van de kosten vergoed krijgt. Hoeveel u in zo’n geval precies vergoed krijgt hangt af van de voorwaarden van de naturapolis van uw verzekeraar.

Aanvullende verzekeringen: de tandarts

Een basiszorgverzekering is in Nederland verplicht. Aanvullende verzekeringen zijn dat niet. U hoeft dus geen aanvullende verzekeringen af te sluiten. Veel mensen vinden het echter wel prettig om dat te doen. Met name omdat bepaalde zorg niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Een bekend voorbeeld hiervan is een behandeling bij de tandarts. Tandartsbehandelingen zitten voor volwassenen niet in het basispakket.

En omdat veel mensen toch wel graag twee keer per jaar naar de tandarts willen (al was het maar voor controle) hebben veel mensen een aanvullend pakket voor tandzorg. Omdat deze vorm van een aanvullende verzekering zo gewild is hebben de meeste verzekeringsmaatschappijen speciale “tandartspakketten”.

Overige aanvullende verzekeringen 2019

Naast de tandarts zijn er natuurlijk nog een behoorlijk aantal andere medisch specialisten wiens behandelingen niet in het basispakket van de zorgverzekering zijn opgenomen. Denk hierbij aan de fysiotherapeut, de opticien of de alternatieve genezer. Denkt u gebruikt te willen maken van zo’n specialist en zit de behandeling niet in het basispakket dan is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten waardoor deze kosten toch gedekt zijn.

Hier wordt het zorgverzekering vergelijken weer behoorlijk lastig. Elke zorgverzekeraar heeft meerdere aanvullende verzekeringen en die verschillen allemaal van elkaar. Per verzekeraar is het meestal nog redelijk overzichtelijk.

Een verzekeringsmaatschappij biedt vaak ongeveer drie aanvullende pakketten aan. De goedkoopste heeft een minst verstrekkende dekking. De duurste de meest verstrekkende dekking. Nemen we fysiotherapie als voorbeeld dan is het goed mogelijk dat de goedkoopste aanvullende verzekering van een bepaalde maatschappij vijf fysio-behandelingen vergoedt, de modale vijftien en de duurste aanvullende verzekering vergoedt dan bijvoorbeeld 30 behandelingen.

Overigens kan het goed zijn dat een concurrerende verzekeraar met betrekking tot fysiotherapie een veel betere deal heeft terwijl u voor brillen en lenzen juist weer bij nog een andere partij het meeste waar voor uw geld krijgt. U moet dus proberen zo goed mogelijk in te schatten welke aanvullende zorg u nodig of wenselijk vindt.

Het eigen risico in 2019

Een interessant punt om mee te nemen bij het zorgverzekering vergelijken is het eigen risico. Het eigen risico is wettelijk vastgelegd op 385 euro. Dat betekent dat u de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen en dat dit niet door uw zorgverzekeraar vergoed wordt. Overigens zijn sommige behandelingen uitgesloten van het eigen risico; die hoeft u dus niet zelf te bekostigen. Een voorbeeld hiervan is een bezoek aan de huisarts.

Met het eigen risico is wat interessants aan de hand. Het is namelijk mogelijk om de premie van uw zorgverzekering te laten dalen op het moment dat u het eigen risico naar boven toe bijstelt.

Als gezegd, die 385 euro eigen risico staat in de wet, dus daar komt u sowieso niet vanaf. Maar verschillende zorgverzekeraars bieden aan om u een lagere premie te laten betalen op het moment dat u uw eigen risico verhoogt naar bijvoorbeeld 500 euro. Dat klinkt natuurlijk wel aardig: iedereen wil namelijk wel een reductie van de zorgpremie.

Doen dus? Dat ligt eraan; er zit wel een addertje onder het gras. Voor veel mensen is het eigen risico namelijk nu al problematisch op te brengen, niet iedereen heeft 385 euro die gemakkelijk te missen zijn. Wie besluit om zijn eigen risico (vrijwillig) nog verder te verhogen moet daar wel geld voor achter de hand houden.

Mocht u namelijk zorg nodig hebben dan moet u het hogere bedrag betalen. Stel uzelf tijdens het zorgverzekering vergelijken dus eerlijk de vraag: hoe groot is de kans dat ik dit jaar (veel) zorg nodig heb? Wanneer u tot de conclusie komt dat u zeer waarschijnlijk gebruik moet maken van uw zorgverzekering is het niet verstandig het eigen risico te verhogen. Per saldo is een hoger eigen risico dan namelijk duurder dan de reductie per maand van de zorgverzekeringspremie.

Acties en kortingen zorgverzekeringen 2020

De reden dat zorgverzekeraars zo actief op zoek zijn naar klanten is heel simpel. Namelijk dezelfde als waarom een auto- of wasmachinefabrikant reclame maakt. Het zijn commerciële bedrijven. Hoe hoger de omzet hoe groter meestal de winst. Met dat gegeven in het achterhoofd wordt het zorgverzekering vergelijken ineens behoorlijk belangrijk. Zorgverzekeraars bieden namelijk (vooral in het overstapseizoen) nogal eens financiële kortingen of presentjes aan. Vaak is het bijvoorbeeld zo dat een zorgverzekering goedkoper uitvalt wanneer u deze online afsluit.

Bekijk wanneer u tijdens het zorgverzekering vergelijken 2020 twijfelt tussen twee aanbieders die u ongeveer even goed vindt dus even goed of u een interessante kortingsaanbieding kunt krijgen. Er zit overigens wel een keerzijde aan de manier waarop sommige zorgverzekeraars klanten proberen te trekken. Ze bieden soms cadeautjes aan. Dat klinkt wel leuk natuurlijk, maar een friteuse of een sporthorloge wordt een stuk minder leuk wanneer u zich realiseert dat u zich hebt laten overhalen om een niet goed passende of een te dure zorgverzekering af te sluiten.

Zorgverzekering vergelijken en overstappen

Bent u begonnen met het zorgverzekering vergelijken 2020? En ziet u een verzekering die u wel af wilt sluiten? Dan moet u overstappen. Het best kunt u dat doen op uiterlijk 31 december. Als uw nieuwe verzekeringsmaatschappij voor het eind van het jaar weet dat u klant bij hen wilt worden zeggen zij uw oude zorgverzekering voor u op. Dat hoeft u dan niet zelf te doen; wel zo praktisch! Hebt u wat langer bedenktijd nodig? Dat is op zich geen probleem.

De deadline voor het afsluiten van een nieuwe verzekering staat op 31 januari. Zorg wel dat u uw oude verzekering hebt opgezegd op uiterlijk 31 december. En vergeet niet dat de deadline heel serieus wordt genomen. Voor 1 februari moet u -wettelijk verplicht – weer verzekerd zijn en dus de overstap hebben gemaakt.

Bent u op zoek naar een andere verzekering? Check dan bijvoorbeeld hier het overzicht voor het vergelijken van een uitvaartverzekering.

4.6/521 ratings