Zorgverzekering Vergelijken 2018

De verzekering waar veruit het meeste over te doen is in Nederland is zonder twijfel de zorgverzekering. Deze verzekering is verplicht voor elke Nederlander (tenzij gewetensbezwaard) en vereist hoe dan ook een forse maandelijkse premie die je af moet dragen. Juist daarom is het met name bij het afsluiten van de zorgverzekering een goede gewoonte om de verschillende aanbieders goed met elkaar te vergelijken. Daar komt nog eens bovenop dat zorgverzekeraars ook nog een groot aantal verschillende pakketten hebben, variërend van de basisverzekering tot zeer uitgebreide verzekeringen, veel keuze dus en daarom is zorgverzekering vergelijken altijd verstandig.

Voer je gegevens in, kies je eigen risico en aanvullende dekkingen en je ziet automatisch de goedkoopste zorgverzekering voor jouw situatie. Klik op “Bekijk” voor meer informatie en eventuele kortingen of om de zorgverzekering direct online af te sluiten.

Zorgverzekering Vergelijken 2018
3.7 (74.15%) 41 beoordelingen

Over deze vergelijking

De basisverzekering

Omdat elke Nederlander verplicht een basisverzekering af moet laten sluiten zijn de zorgverzekeraars wettelijk verplicht om iedereen die bij hen een basisverzekering wil afsluiten te accepteren als klant. Deze acceptatieplicht geeft elke Nederlander de zekerheid dat hij of zij verzekerd kan worden. De basisverzekering garandeert de verzekerde dat een bezoek aan de huisarts of een behandeling in het ziekenhuis door de verzekeraar worden vergoed. In 2015 worden er tevens een aantal behandelingen die vroeger onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten vielen aan de basisverzekering toegevoegd. Een voorbeeld hiervan is wijkverpleging.

Het eigen risico van je zorgverzekering 2018 vergelijken

Dat je verzekerd bent tegen ziektekosten betekent niet dat je in geen enkel geval zelf voor de kosten hoeft op te draaien. Er bestaat namelijk zoiets als het eigen risico. Dit eigen risico is een bedrag dat de verzekeraar niet uitkeert, maar dat door de polishouder zelf moet worden betaald. In 2014 bedroeg de hoogte van het eigen risico 360 euro. Inmiddels is bekend dat het eigen risico in 2015 stijgt tot 375 euro. Als verzekerde kan je er overigens voor kiezen om een hoger eigen risico met je verzekeraar af te spreken, in dat geval gaat het premiebedrag dat je maandelijks betaalt omlaag, maar zal je een groter gedeelte van de daadwerkelijke zorgkosten zelf moeten betalen.

Er zijn een aantal behandelingen waarvoor je het eigen risico niet hoeft aan te spreken, voorbeelden hiervan zijn kosten die je maakt bij een bezoek aan de huisarts, of zorg die door verloskundigen wordt geboden bij een zwangerschap en bevalling. Het eigen risico kan veel invloed hebben op de hoogte van de premie en is een belangrijk punt om rekening mee te houden tijdens het zorgverzekering vergelijken en kiezen.

Aanvullende verzekeringen bij de zorgverzekering

Geld verdienen door goed op je ziekenhuisrekening te letten?Afhankelijk van je eigen persoonlijke omstandigheden kan het tijdens het zorgverzekering vergelijken heel goed voorkomen dat je weet dat je bepaalde medische kosten zal gaan maken. In dat geval is het meestal aan te raden om een aanvullende verzekering af te sluiten die de kosten voor die specifieke behandeling vergoedt. Een bekend voorbeeld van een behandeling die veel mensen laten vergoeden vanuit een aanvullende verzekering is een tandheelkundige behandeling zoals het plaatsen van kronen of bruggen. Voor bijna elke medische behandeling is het tegenwoordig mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten, dat is dus een belangrijk punt om op te letten als je de verschillende zorgverzekeringen en aanbieders gaat vergelijken. In tegenstelling tot wat bij de basisverzekering geldt is een verzekeraar niet verplicht om jou aanvullend te verzekeren. Bij een aanvullende verzekering geldt namelijk geen acceptatieplicht.

De naturapolis

Er zijn verschillende soorten polissen waar je als Nederlander uit kunt kiezen. Een daarvan is de naturapolis. Als je deze polis afsluit wordt de zorg die je nodig hebt geleverd door zorgaanbieders (artsen, ziekenhuizen) waar jouw verzekeraar een contract mee hebt afgesloten. Dit betekent dat de kosten die je maakt in verband met een behandeling bij een andere, niet aangesloten, zorgaanbieder niet volledig door de verzekeraar hoeven te worden betaald.

De restitutiepolis

Wanneer je er veel waarde aan hecht om helemaal zelf je zorgaanbieder te kunnen kiezen, en tegelijkertijd de kosten van een behandeling bij deze aanbieder ook nog vergoed wilt krijgen, doe je er goed aan om een restitutiepolis af te sluiten. Deze polis is wel iets duurder dan de naturapolis. Een ander punt is dat je bij deze polis meestal zelf de betaling voor moet schieten van de behandeling die je hebt ondergaan. De keuzevrijheid die je bij dit type polis krijgt brengt dus wel wat financiële consequenties met zich mee, hoewel je het voorgeschoten bedrag uiteraard wel terugkrijgt.

De combinatiepolis

Om het allemaal nog maar iets ingewikkelder te maken zijn er een aantal zorgverzekeraars die ook nog de combinatiepolis aanbieden. Deze polis houdt het midden tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Het komt er bij deze polis op neer dat sommige behandelingen onder de voorwaarden van een restitutiepolis vallen en andere weer onder de voorwaarden van een naturapolis. In de voorwaarden wordt opgesomd voor welke behandelingen dit geldt.

Een nieuwe polis in 2018

Het ministerie van Volksgezondheid heeft onlangs in overleg met de Tweede Kamer besloten dat er nog een nieuwe polis op de markt komt. Deze polis wordt in 2015 geïntroduceerd. Op veel vlakken lijkt deze variant op de naturapolis. Een verschil is echter dat er bij de naturapolis een gedeelte van de behandeling die je ondergaat bij een zorgaanbieder die geen contract heeft met je zorgverzekeraar wordt vergoed, terwijl dit bij de nieuwe polis niet het geval is. ga je met de nieuwe polis naar een niet gecontracteerde zorgaanbieder dan betaal je het volledige bedrag zelf. Voordeel van de nieuwe polis is wel dat het premiebedrag lager komt te liggen en de zorg die je ontvangt bij aangesloten zorgaanbieders uiteraard nog gewoon vergoed wordt.