ZZP’er met een inboedelverzekering? Pas goed op!

Leestijd: 2 minuten

Een inboedelverzekering is aan te raden, daarover bestaat geen enkele twijfel. De waarde van een (gemiddelde) inboedel stijgt elk jaar, en vaak zelfs een beetje ongemerkt. Het resultaat is dat u vaak meer bezit dan u zelf had verwacht. Dat is natuurlijk prettig, totdat u door bijvoorbeeld een brand in huis schade lijdt. Wanneer u uw inboedel niet goed en voldoende hebt verzekerd kan dit een behoorlijke financiële strop betekenen. Aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit begrijpen de meeste particulieren de waarde van een goede inboedelverzekering heel goed, en over de noodzaak van het afsluiten van een dergelijke verzekering is dan ook meestal geen discussie.

>> Klik hier om de beste inboedelverzekeringen voor ZZP´ers te vergelijken <<

Toch kan er, zelfs wanneer er na goed vergelijken een inboedelverzekering is afgesloten, soms een addertje onder het gras zitten. Bijvoorbeeld wanneer u vanuit huis uw betaalde werkzaamheden uitvoert. De zaken die u voor dit werk gebruikt staan weliswaar in uw huis, maar dat betekent niet dat een inboedelverzekering eventuele schade aan bijvoorbeeld een zakelijk in gebruik zijnde pc ook dekt.

Zakelijk bezit versus privébezit

Verzekeraars onderscheiden zakelijk bezit en privébezit. In veel gevallen is dit onderscheid eenvoudig te maken: zakelijk bezit bevindt zich in een kantoorpand, privébezit bij mensen thuis. Tegenwoordig valt dit verschil echter steeds meer weg. Steeds meer mensen verrichten (een gedeelte van) hun arbeid thuis. Sterker nog: de Overheid moedigt ‘flexwerken’ zelfs aan. Voor het afsluiten van een inboedelverzekering brengt dit wel de nodige consequenties met zich mee. Bezittingen die zakelijk zijn aangeschaft (dat wil zeggen via een zakelijke rekening) vallen namelijk niet onder de reikwijdte van de inboedelverzekering. Reken u dus niet rijk wanneer u in uw woning zakelijke en privé-eigendommen door elkaar gebruikt.

Hoe uw zakelijke eigendommen te verzekeren?

Een brand of storm maakt geen onderscheid tussen zakelijke en privé-eigendommen. Wie goed verzekerd wil zijn moet daar rekening mee houden en dat verschil zelf juist wel maken. Door de zakelijke eigendommen op de juiste manier te verzekeren. Dat kan door een inventarisverzekering af te sluiten. Vrijwel alle verzekeraars die inboedelverzekeringen aanbieden kunnen u tevens aan een inventarisverzekering helpen. Uiteraard is ongeacht de verzekering die u afsluit goed vergelijken een belangrijke voorwaarde. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben overigens voor ZZP’ers speciale op maat gemaakte verzekeringspakketten die vaak een interessante optie vormen.

Mogelijke premiekorting

Wie te maken heeft met zowel privé- als zakelijk bezit komt er niet onder uit om verschillende verzekeringen af te sluiten. De verschillende verzekeraars kennen dit gegeven als geen ander en spelen hier vaak op in. Dat doen ze door bijvoorbeeld een interessante premiekorting te bieden wanneer u verschillende verzekeringen bij de betreffende verzekeraar afsluit. Informeren naar deze mogelijkheid kan u op jaarbasis behoorlijk wat geld schelen.

>> Klik hier om de beste inboedelverzekeringen voor ZZP´ers te vergelijken <<

4.8/514 ratings